Φόρεϊν Όφις: Δεν αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος

Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτη, το Φόρεϊν Όφις.
3'

Απαντώντας εκ μέρους του Υπουργού Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον σε επιστολή Δρουσιώτη με την οποία ζητούνταν εξηγήσεις για την προ ημερών συνάντηση με τον λεγόμενο «Υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί στο Λονδίνο, υπηρεσιακός αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι «προς αποφυγή αμφιβολιών, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει μόνο έναν Υπουργό Εξωτερικών στην Κύπρο και αυτός είναι ο κ. Κασουλίδης». Όπως επίσης αναφέρει η επιστολή, «αξίζει να επαναληφθεί ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει: δεν αναγνωρίζουμε την ούτω καλουμένη ΤΔΒΚ».

Σημειώνεται ότι οι επαφές της βρετανικής κυβέρνησης με τους Τουρκοκύπριους γίνονται υπό την ιδιότητά τους ως εκπροσώπων της κοινότητάς τους και όχι λόγω των «φερόμενων ως "υπουργικών" θέσεών τους». Η επιστολή προσθέτει στο σημείο αυτό ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο υπενθυμίζει συνεχώς στους αντιπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας τη βάση των επαφών μαζί τους, δεν μπορεί να επιδιώξει τον έλεγχο του πώς εκείνοι επιλέγουν να παρουσιάσουν αυτές τις επαφές».

Η τελευταία παράγραφος της απαντητικής επιστολής εκ μέρους του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης αναφέρει πως δεδομένης της σταθερής πολιτικής της μη-αναγνώρισης, το Φόρεϊν Όφις δε θεωρεί πως οι επαφές με ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας επισύρουν οποιοδήποτε βαθμό αναγνώρισης για αυτό που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει χαρακτηρίσει «αποσχιστική οντότητα». Επαναβεβαιώνεται η πλήρης υποστήριξη και τήρηση των ψηφισμάτων 541 και 550 και σημειώνεται πως «συμφώνως προς τις υποχρεώσεις της ως Εγγυήτρια Δύναμη και ως φίλη της Κύπρου, οι επαφές της Βρετανίας με αμφότερες τις κοινότητες στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες επίτευξης μίας συνολικής λύσης βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Ανάλογη είναι και η απάντηση του σκιώδους Υπουργού Ευρώπης των Εργατικών Γκάρεθ Τόμας, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον κ. Ναμί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Λονδίνο.

Στην επιστολή του προς τον κ. Δρουσιώτη ο κ. Τόμας τονίζει ότι η συνάντηση δεν αντιπροσωπεύει αλλαγή πολιτικής. «Οι Εργατικοί δεν αναγνώρισαν την 'ΤΔΒΚ' ενώ κυβερνούσαν και δεν την αναγνωρίζουμε τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης εκφράζει τη βούληση του κόμματός του να υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, δυνητικά από τη θέση του κυβερνώντος κόμματος, τις προσπάθειες για εύρεση μίας διαρκούς ειρήνης και για την επανένωση της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων. «Προς το σκοπό αυτό», προσθέτει η απαντητική επιστολή, «είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις απόψεις όλων όσοι έχουν έναν δυνητικό ρόλο στην επίτευξη μιας τέτοιας λύσης».

Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ τις απαντήσεις των Βρετανών πολιτικών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε: «Είμαστε ευχαριστημένοι με τις γρήγορες απαντήσεις των κ.κ. Λίντινγκτον και Τόμας, οι οποίες καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των κυρίων βρετανικών κομμάτων σε σχέση με την Κύπρο.

»Την ίδια ώρα», πρόσθεσε ο Πήτερ Δρουσιώτης, «παραμένουμε της άποψης ότι τέτοιες συναντήσεις με λεγόμενους "υπουργούς" μιας παράνομης οντότητας δεν ευνοούν τις προσπάθειες να επανενωθεί το νησί.

Υπάρχουν διαφορετικοί και πολύ πιο λεπτοί τρόποι με τους οποίους οι Βρετανοί πολιτικοί μπορούν να διατηρήσουν έναν διάλογο με Τουρκοκύπριους ηγέτες και οι οποίοι δεν εγκυμονούν τον κίνδυνο απόδοσης αξιοπιστίας στο ψευδοκράτος».

Ο κ. Δρουσιώτης συμπλήρωσε ότι η Ομοσπονδία και η παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν σε εγρήγορση και θα συνεχίσουν να καθιστούν τη βρετανική κυβέρνηση καθώς και την αξιωματική αντιπολίτευση υπόλογες σε σχέση με τέτοιες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης

Πρωτογενές πλεόνασμα από το 2015;