ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η Ελλάδα δημιουργεί ψευδή εντύπωση στο θέμα της ονομασίας
Η δήλωση του Ποπόσκι έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο – σύμφωνα με την εφημερίδα- η Αθήνα έχει ριζοσπαστικοποιήσει τη θέση της σχετικά με τη χρήση της προσωρινής ονομασίας «FYROM».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το όνομα δεν ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις ως επεξηγηματική έννοια πριν από τη λέξη Δημοκρατία, αλλά μόνο πριν από τη λέξη Μακεδονία.
Το νέο όνομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει γεωγραφική έννοια (σημ. όπως Βόρεια ή Άνω Μακεδονία) και θα είναι σε χρήση για όλες τις αναφορές στο κράτος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να θεωρείται η προσωρινή ονομασία FYROM ως επίσημη και να χρησιμοποιείται και στα διαβατήρια των πολιτών της χώρας.
Σύμφωνα με τον Πόποσκι, η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην υπάρχουσα κατάσταση αυξάνεται το ενδιαφέρον των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ως προς την εξέλιξη της διαφοράς που κρατεί εδώ και είκοσι χρόνια.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει περισσότερα από όσο προβλέπει το πλαίσιο του ΟΗΕ»
Σε νεότερο δημοσίευμα, σήμερα το απόγευμα, η ίδια εφημερίδα σημειώνει κάτω από τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτεί περισσότερα από ό, τι προβλέπεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ»:
«Όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο Εξωτερικών της FYROM, δηλώνει κατηγορηματικά ότι αρνείται την ελληνική θέση κατά τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης που θα αποτελείται από ένα όνομα για γενική χρήση (erga omnes) βασιζόμενη στο υφιστάμενο και εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο και ότι η χρήση του συνταγματικού ονόματος της FYROM (ως Μακεδονία) σε αυτό το πλαίσιο δεν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».
Το υπουργείο των Σκοπίων παραπέμπει στο ψήφισμα 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που σημειώνει ότι η διαφορά όσον αφορά την ονομασία της χώρας πρέπει να ξεπερασθεί προς το συμφέρον της διατήρησης των σχέσεων ειρηνικής και καλής γειτονίας στην περιοχή και παρέχεται μια προσωρινή ονομασία με την οποία θα αναφέρεται το κράτος των Σκοπίων, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Το υπουργείο επισημαίνει περαιτέρω τη νομική ερμηνεία του ψηφίσματος που περιέχεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 5ης Δεκεμβρίου του 2011.
Συνεπώς η πρακτική που ακολουθείται στο συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, (ως Δημοκρατία της Μακεδονίας) στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και επίκληση ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τα κράτη, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην προαναφερθείσα απόφαση, σαφώς, αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν σέβεται την απόφαση, σπάζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο του άρθρου 11 παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, να μην παρεμβαίνει στην υποδοχή ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.
Συνεπώς η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συνεχίσει στο πνεύμα της καλής γειτονίας, να συμμετέχει ενεργά και με καλή πίστη, σε συνομιλίες με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη διαφορά που θα είναι σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου..., γράφει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ Βαλκανικό περισκόπιο
Διαβάστε επίσης
Σκόπια: Η ΕΕ ενδέχεται να αποσύρει τη σύσταση για διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια