Πρόκληση: Σήκωσαν σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» με ελληνικά εδάφη
Άγρια επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι – Αλβανοί εθνικιστές εμφάνισαν τη σημαία του «μεγαλοϊδεατισμού» στην οποία συμπεριέλαβαν την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.
Ούτε η Ελλάδα γλίτωσε από το εθνικιστικό παραλήρημα Αλβανών στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβία-Αλβανία.
Οι δύο χώρες είναι γνωστό πως βρίσκονται σε διαμάχη εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.
Και ενώ το κλίμα ήταν ήδη ηλεκτρισμένο, η σπίθα για να ξεσπάσει η οργή άναψε με την εμφάνιση στο γήπεδο ενός μικρού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου που «κουβαλούσε» τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Μάλιστα, οι εθνικιστές δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα σύνορα της χώρας που... ονειρεύονται ακόμα και την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στην περιβόητη «σημαία» τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα.
Το χρονικό της πρωτοφανούς πρόκλησης
Όλα ξεκίνησαν στο 41ο λεπτό του αγώνα Σερβία - Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016, στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, όταν έκανε την εμφάνισή του εντός του γηπέδου ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο από το οποίο κρεμόταν λάβαρο στο οποίο απεικονιζόταν ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας να σταματήσει η... πτήση του drone, το οποίο τελικά «κατερρίφθη» όταν ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν.
Άρχισαν διαπληκτισμοί, ενώ μία ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιος από αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίκτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια.
Σημειώνεται ότι στο γήπεδο ευτυχώς δεν υπήρχαν Αλβανοί οπαδοί.
Το γεγονός ότι οι θρασύτατοι εμπνευστές του σεναρίου της «Μεγάλης Αλβανίας» εξέθεσαν το... όνειρό τους στο γήπεδο μέσω του τηλεκατευθυνόμενου μικρού ελικοπτέρου αποδεικνύει ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια, που ως σκοπό είχε την προβολή του θέματος παγκοσμίως.
Για "προσχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης" κάνει λόγο η σερβική κυβέρνηση
Το πρωτοφανές περιστατικό πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 ήταν "σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης". Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.
"Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός αυτό θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Και συμπλήρωσε:
"Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης".
Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί στους Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.
Στο μεταξύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.
Διαβάστε επίσης:
«Προσοχή στους διπλωματικούς ελιγμούς της Τουρκίας»