Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στη Μεσόγειο
-Βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου παρά τα ανοιχτά μέτωπα σε Ανατολή και Δύση-Ποια η στάση της Ελλάδας;
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα τα μείζονα εθνικά θέματα, την ώρα που η Μεσόγειος... φλέγεται!
Στην εποχή της μνημονιακής Ελλάδας, όπου όλοι ασχολούνται με την οικονομική κρίση, είναι ελάχιστοι εκείνοι που θυμούνται πλέον τα εθνικά θέματα.
To φοβικό σύνδρομο έναντι των ξένων, η αναζήτηση της εύνοιάς τους, ο τρόμος μην “σπάσουμε αυγά” με τους εταίρους, η ανησυχία μη τυχόν και μπουν στον “πάγο” οι σχέσεις μας με τις ξένες δυνάμεις, το δέος του διαβόητου πολιτικού κόστους και το έλλειμμα γνώσης και κυρίως μνήμης, καθιστούν την εξωτερική πολιτική το τελευταίο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σχέση μόνο με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η οικονομία είναι μεν κομβική αιτία γύρω από την οποία τρέχουν οι εξελίξεις. Όμως, από την πλευρά τους τα εθνικά θέματα αποτελούν ανοικτή πληγή.
Η Ελλάδα ζει με την τουρκική προκλητικότητα δεκαετίες. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, οι γείτονες ξεπέρασαν τα όρια προκλητικότητας.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική θέση της, τις στρατιωτικές της δυνατότητες και τον πολιτικό – διπλωματικό ρόλο που μπορεί να έχει, στις μείζονος σημασίας γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκει να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή της στη Δυτική Συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, με όρους που θα εξυπηρετούν τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα απαιτεί λύση στο Κυπριακό, που θα της εξασφαλίζει τη «μερίδα του λέοντος» στον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της Κύπρου, ως αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης κατά των τζιχαντιστών.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία, χωρίς να ενημερώσει, όπως όφειλε, την Κυπριακή Δημοκρατία, δέσμευσε περιοχές για υποθαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και δύο πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, ήδη, πλέουν ανενόχλητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εγγύτατα στις ακτές της Κύπρου.
«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Πρόδρομος Προδρόμου. Αν όντως η πρόκληση είναι ανάλογη των Ιμίων, ποια είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης; Πώς αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί για μια ακόμη φορά αφήσαμε τις τουρκικές προκλήσεις αναπάντητες;
Σαμαράς και Αναστασιάδης διαμηνύουν ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία κινούνται συντονισμένα, ώστε να εξασφαλίσουν την υποστήριξη ηγετών της Ε.Ε., καθώς επίσης και την υποστήριξη, σε όλα τα επίπεδα, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καταδικάζοντας, παράλληλα, την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η απάντηση της Τουρκίας άμεση. Τη παραμονή της 28ης Οκτωβρίου έστειλε τουρκικά μαχητικά να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξουν σε απόσταση μόλις 500 ποδιών πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Η Κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε μέτρα που συνιστούν λελογισμένη αντίδραση στην τουρκική προκλητικότητα. Το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα άλλων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, μπλοκάροντας έτσι την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία είναι πολλά. Από την ανατολή μέχρι της δύση της χώρας, το τουρκικό κράτος έχει να αντιμετωπίσει “εστίες φωτιάς”. Η πολιτική Ερντογάν – Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες της Τουρκίας» απέτυχε παταγωδώς και μετεξελίχθηκε σε «προβλήματα με όλους τους γείτονες». Οι σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο χειροτέρεψαν, το Κουρδικο μόνιμο αγκάθι, το Κυπριακό επίσης, με την Ελλάδα ανοιχτές πληγές...
Γιατί επομένως επιλέγει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με την Κύπρο και την Ελλάδα; Διότι, εκτιμά πως επειδή Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε καταφανή οικονομική αδυναμία και λόγω περιορισμού των δαπανών δεν είναι στρατιωτικά ισχυρές, άρα θα είναι εύκολα αντικείμενα εκβιασμού και επιρρεπείς σε υποχωρήσεις στις τουρκικές αξιώσεις. Αυτή, όμως, η τουρκική συμπεριφορά καταδεικνύει και τον καιροσκοπισμό της Τουρκίας, αλλά και την περιφρόνησή της στη διεθνή νομιμότητα.
Το θέμα είναι όμως και πώς αντιδρά η Ελλάδα; Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί την οικονομική κρίση για αυτήν την αδράνεια, την παραμέληση των εθνικών μας θεμάτων. Είναι ευθύνη της και ισότιμη συνευθύνη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων για την περιθωριοποίηση της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τα εθνικά θέματα απαιτούν συνεχή και ενεργή επαγρύπνηση. Απαιτούν ανθρώπους δραστήριους, που να νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον της χώρας, όχι ανδρείκελα που θα σκέφτονται μόνο την καρέκλα.
Διαδοχικά ραντεβού τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο
Κινητικότητα θα επικρατεί τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Κ. Παπούλιας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι η συνάντηση Παπούλια-Σαμαρά θα είναι «εφ' όλης της ύλης», καθώς ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές όσο και στα εθνικά θέματα, όπου κυριαρχούν οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ