Guardian: Η Αμφίπολη οξύνει την κόντρα Ελλάδας-Σκοπίων
Το δημοσίευμα κάνει εκτεταμένη αναφορά στην προσπάθεια των Σκοπίων να οικειοποιηθούν τον Μέγα Αλέξανδρο:
«Ήταν το 2011 όταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι τοποθέτησε ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα που έχουν φιλοτεχνηθεί για τον Μέγα Αλέξανδρο στον κόσμο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πλέον έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας εντολή να τοποθετηθούν σε εξέχουσα θέση σε ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας».
Αναφερόμενη στο μουσείο που εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας, η «Guardian» επισημαίνει ότι κόστιζε 500 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι Σκοπιανοί είναι από τους φτωχότερους λαούς της Ευρώπης και το ένα τρίτο των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Αρκετοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως όλες αυτές οι κατασκευές είχαν και ως στόχο να κερδίσουν τα Σκόπια πόντους στη διεκδίκηση της Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες υποστηρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό πως οι γείτονές του έχουν επεκτατικές διαθέσεις και προσπαθούν να οικειοποιηθούν σύμβολα που ανήκουν στην Ελλάδα. Εδώ και 23 χρόνια, από την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων, ο Μέγας Αλέξανδρος κυριαρχεί στις διαφωνίες με την Ελλάδα», συνεχίζει η εφημερίδα.
Κατά το δημοσίευμα, η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια έχει οξυνθεί εν μέσω των ανασκαφών στην Αμφίπολη, όπου ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να έχει ταφεί κάποιος συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Δε βλέπω το λόγο να προσβάλλονται οι Έλληνες. Εμείς πρέπει να προσβληθούμε», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής και σφοδρός επικριτής των εθνικιστικών πολιτικών του Γκρούεφσκι, Σάσο Ορντανόσκι, και εξηγεί: «Τα Σκόπια έχουν γίνει η πρωτεύουσα του κιτς στην Ευρώπη, στο αρχιτεκτονικό και το πολιτικό στυλ. Όλο αυτό βρίθει από κακογουστιά και είναι μία τεράστια οικονομική καταστροφή. Αμφότεροι μοιραζόμαστε το ίδιο έδαφος της ιστορικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουμε χτίσει το μεγαλύτερο μνημείο του Αλέξανδρου στον κόσμο. Αν μη τι άλλο, η Αθήνα θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένη».
«Οι Έλληνες δεν είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πολιτικές σκοπιμότητες επί του θέματος. Ένα αντίστοιχο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου έμεινε στις ελληνικές αποθήκες, καθώς ποτέ δεν αποφασίστηκε σε ποιο δημόσιο χώρο θα εκτεθεί. Από την άλλη, σε ιδιωτικές κουβέντες, οι πολιτικοί σημειώνουν πως πρέπει να διευθετηθεί η διαφορά με τα Σκόπια και μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η χρήση του ονόματος ''Άνω Μακεδονία''. Την προσεχή Τετάρτη ο ΟΗΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές για συζητήσεις, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Όπως λέει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι, ''είμαστε ακόμη μακριά από μια λύση. Πιο μακριά απ' ό,τι πριν από κάποια χρόνια''», καταλήγει.