Τα χρωστούμενα της Γερμανίας έφθασαν τα 15 μηδενικά…

Την ώρα που οι Γερμανοί… ξανάρχονται, σε μια προσπάθεια να πάρουν ξανά στα χέρια τους τα χαλινάρια της Ελλάδας υπό το φόβο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά πλέον «παπαγαλάκια τρομολαγνείας», μια αυστριακή εφημερίδα εμφανίζεται καταπέλτης εναντίον τους και βγάζει τα… άπλυτα-χρωστούμενάτους στη φόρα, ανήμερα των Χριστουγέννων! Για καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί στρατιώτες και ανέντιμη στάση του Βερολίνου κάνουν λόγο οι Αυστριακοί.

Τα χρωστούμενα της Γερμανίας έφθασαν τα 15 μηδενικά…
4'

Η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», κάνει - στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών - εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο, αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια γερμανοναζιστική κατοχή.

«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη και τη μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις. Η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε μάλιστα την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η Βέρμαχτ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά».

Στο άρθρο φιλονενούνται επίσης δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση («μαζί με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν τι οφείλει η Γερμανία στους Έλληνες μέχρι σήμερα»), ο οποίος εκφράζει τη θλίψη του, βλέποντας - όπως λέει - μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Έλληνες, να έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών, ενώ ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του, προσπαθώντας να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος «ο λαϊκός ήρωας που ως νεαρός, μαζί με ένα φίλο του, το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα παρατηρεί ακόμα ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Έλληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα (από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς), ενώ είχε εκτελέσει και 130.000 άμαχους στη χώρα.

Συμπληρώνει δε, πως - σύμφωνα με Γερμανούς ιστορικούς, όπως οι Χάγκεν Φλάισερ και Αλμπρεχτ Ριτσλ - η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, «διότι μετά το 1945, η Βόννη παρηγορούσε τους Έλληνες πως όταν η Γερμανία θα επανενωνόταν, θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο όταν έγινε πραγματικά η επανένωση ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στην “Συνθήκη των δύο συν τέσσερις” του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη Άνοιξη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: η νομική οδός για αυτό έχει κλείσει»...

Η «Ντερ Στάνταρντ» υπογραμμίζει ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, αλλά και για τον Παναγιώτη Καρακούση, ο οποίος για πρώτη φορά συγκέντρωσε τα διασκορπισμένα αρχεία, σημειώνοντας στα… τεφτέρια του ένα δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο. Το απέσπασαν από τους Έλληνες το γερμανικό Ράιχ και η Ιταλία, το Μάρτιο του 1942...

Η αυστριακή εφημερίδα καταλήγει μάλιστα πως σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθησαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών που αποτελούσαν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό. Και πώς όχι όταν υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών, οι οποίοι μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο σαφέστατα για δάνειο…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή