Εκλογές 2015: Η Ελληνική Βουλή στόχος των «Τούρκων» της Θράκης
Η Τουρκία, με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, δίνει αγώνα για να εκλεγούν τουλάχιστον πέντε μουσουλμάνοι βουλευτές στη νέα Βουλή και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το εθνικιστικό «τουρκικό» κόμμα (DEB), παρά τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο που αφήνει εκτός Βουλής τα κόμματα που δεν συγκεντρώνουν 3%, το DEB έκρινε πως δεν είχε καμία ελπίδα να βάλει μουσουλμάνους βουλευτές κι έτσι προτίμησε να διεκδικήσει την είσοδό τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο με όχημα τα ελληνικά κόμματα!
Αλλά και τα ελληνικά κόμματα με τη σειρά τους υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες τους μειονοτικούς υποψηφίους, καθώς οι ψήφοι που έλαβε το DEB στις ευρωεκλογές είναι πολλές για να τις αγνοήσουν. Να θυμίσουμε ότι στο Νομό Ροδόπης το εθνικιστικό κόμμα έλαβε 25.857 ψήφους και στο Νομό Ξάνθης 15.378 ψήφους.
Αυτούς τους περίπου 41.500 ψηφοφόρους διεκδικούν την Κυριακή τα ελληνικά κόμματα μέσω των 16 εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους.
Ειδικότερα, η ΝΔ έχει 2 μειονοτικούς υποψήφιους στην Ξάνθη και 2 στη Ροδόπη, ο ΣΥΡΙΖΑ 1 στην Ξάνθη και 2 στη Ροδόπη, το ΠΑΣΟΚ 2 στην Ξάνθη, το ΚΚΕ από 2 στην κάθε περιφέρεια, το ΠΟΤΑΜΙ 1 στην Ροδόπη ενώ το ΚΙΝΗΜΑ έχει 2 στην Ξάνθη και 1 στην Ροδόπη. Να επισημάνουμε ότι οι ΑΝΕΛ κατεβαίνουν με εκπρόσωπο των Πομάκων στο ψηφοδέλτιό τους.
Για να ενισχύσουν τους μουσουλμάνους υποψήφιους, οι εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης «τουρκικής» μειονότητας φρόντισαν και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να εξασφαλίσουν τη μεταφορά ψηφοφόρων από την Τουρκία στη Θράκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο «Σύνδεσμος Αλληλεγγύης “Τούρκων” Δυτικής Θράκης» και δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, «προκειμένου να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, των Ελλήνων υπηκόων που ζούνε στην Τουρκία, ο Σύνδεσμος θα ναυλώσει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τη Σμύρνη και την Ανδριανούπολη».
Τουλάχιστον 3.000 ψηφοφόροι από την Τουρκία αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, με στόχο όπως απερίφραστα γράφει η ανακοίνωση «και αυτή τη φορά να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τον αριθμό των 3 βουλευτών μας».
Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί πάντως να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει την 25η Ιανουαρίου είναι και αυτό τον μειονοτικών σωματείων που διεκδικούν νομικά το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «τουρκικός» στους τίτλους τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) γνωστοποίησε στις 5 Ιανουαρίου 2015 ότι με κοινοποίηση που έκανε στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 προς την ελληνική κυβέρνηση η χώρα μας στην ουσία θα ξαναδικαστεί για την μη εφαρμογή τριών προηγούμενων αποφάσεων από το ΕΔΔΑ σύμφωνα με τις οποίες ήταν μη νόμιμη η διάλυση της «Τουρκικής Ένωση Ξάνθης» (27/3/2008), του «Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης» (27/3/2008) και του «Συλλόγου Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου»(11/10/2007).