Ο Καμμένος κατήγγειλε πάρτι στα εξοπλιστικά κι εξήγγειλε παρέλαση χωρίς μπάρες
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο ραδιοσταθμό Real fm. Ο κ. Καμμένος προσδιόρισε την περίοδο αυτών των μεθόδων ανάμεσα στο 1997 και το 2003, ωστόσο μερικές υποθέσεις συνεχίζονταν για πολλά χρόνια αργότερα, γίνονταν παραλαβές αλλά και διορθώσεις των συμβάσεων. Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τουλάχιστον τρεις υποθέσεις, ενώ άλλοι 14 φάκελοι θα πάρουν το δρόμο για τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να ζητεί αποζημιώσεις.
Πέραν των εξοπλιστικών, ο κ. Καμμένος μίλησε και για γενικότερα πολιτικά ζητήματα και για άλλα θέματα του υπουργείου του. Είπε ότι σήμερα η πληρότητα στις παραμεθόριες είναι κοντά στο 80% και πρόσθεσε ότι όλοι που υπηρετούν, φεύγουν χωρίς καμία εξαίρεση για παραμεθόριο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουμε με χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης, ο Π. Καμμένος απάντησε: Εάν είναι εντάξει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα μέχρι τον Ιούνιο θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τους προσανατολισμούς της χώρας, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι έχει βάση η φημολογία για αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία. Η πρώτη κίνηση καλής θελήσεως από τη Μόσχα αφορά στα ελληνικά προϊόντα που εξάγουμε στη Ρωσία, αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που θα περάσει μέσα από την Ελλάδα.
Τέλος ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει χρόνο είναι απόλυτα σαφές ότι η στήριξη του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική.
Μιλώντας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου υπογράμμισε ότι θα είναι μια παρέλαση χωρίς μπάρες, θα παρελάσουν οι ένοπλες δυνάμεις και μετά, οι μπάντες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στο Ν. Χατζηνικολάου:
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλή σας ημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές σας που έχουμε να βρεθούμε αρκετό καιρό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έτσι είναι, διότι έχετε μπλέξει τώρα με κυβερνητικές ευθύνες.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα μεγάλο Υπουργείο, το οποίο έχει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουμε ρυθμίσει. Έχουν γίνει αρκετά ήδη και πιστεύω ότι διορθώθηκαν λάθη του παρελθόντος, αποκαταστάθηκαν αδικίες και αρκετές υποθέσεις οι οποίες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την οικονομία έχουν οδηγηθεί εκεί που πρέπει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ρωτήσω κ. Πρόεδρε, αν με την πρώτη ματιά που ρίξατε στους φακέλους των εξοπλιστικών προκύπτουν θέματα για τη Δικαιοσύνη.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι απλώς προκύπτουν θέματα για τη Δικαιοσύνη, εδώ κ. Χατζηνικολάου, θα σας πω ότι παρότι ασχολούμαι 23 χρόνια στη Βουλή με τα θέματα των εξοπλιστικών δεν περίμενα ποτέ ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο τραγική. Δηλαδή, στο μεγαλύτερο μέρος των εξοπλιστικών υπάρχουν ελλιπείς φάκελοι. Και όταν λέμε «ελλιπείς φάκελοι» δεν εννοούμε λεπτομέρειες, αλλά ελλείψεις εγγυητικών επιστολών. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία προμήθεια η οποία να έχει όπως απαιτεί ο νόμος τον έλεγχο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έχουμε, από την πλευρά των συμβαλλομένων, δηλαδή των προμηθευτών, παραβίαση των περισσότερων όρων στις προμήθειες. Έχουμε καταβολές τεράστιων ποσών, εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς να υπάρχουν καν τιμολόγια.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ωραία πράγματα.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι μία κατάσταση την οποία ούτε εγώ περίμενα. Το πιο βασικό, που ενδιαφέρει και τον κόσμο - πέραν του ποινικού, για το οποίο ήδη υπάρχει άριστη συνεργασία με την κ Ράϊκου και την ομάδα της Εισαγγελίας που ελέγχει τη διαφθορά - είναι καταρχήν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεσμικό όργανο εσωτερικών υποθέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρότι είχε ψηφιστεί νόμος, κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε συστήσει την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά στα οποία αναφέρεστε κ. Πρόεδρε, σε ποια περίοδο αφορούν; Αφορούν σε όλες τις περιόδους ή σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα περισσότερα ξεκινούν από την περίοδο 1997-1998 μέχρι το 2003. Όμως, οι υποθέσεις αυτές συνεχίζονταν, δηλαδή γίνονταν καταβολές χρημάτων, γίνονταν παραλαβές, γίνονταν διορθώσεις των συμβάσεων. Ένα άλλο βασικό θέμα είναι ότι σε αρκετές υποθέσεις - τουλάχιστον σε τρεις υποθέσεις που έχουμε γνώση εμείς - υπάρχουν αποφάσεις, ιδίως στη Γερμανία, όπου καταδικάζονται τελεσίδικα εταιρείες για δωροδοκίες στην Ελλάδα, πληρώνουν αυτές οι εταιρείες αποζημίωση στο γερμανικό δημόσιο και η Ελλάδα δεν παρίσταται καν ως πολιτικός ενάγων, δεν ζητά καν αποζημιώσεις.
Αυτό αφορά πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει περίπτωση, με συγκεκριμένη εταιρεία που πλήρωσε 37 εκατομμύρια ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση γιατί έκανε δωροδοκίες στην Ελλάδα και εμείς, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ζητήσει απολύτως τίποτα. Θα σας πω δε, ότι προχωρώ και σε νομοθετική ρύθμιση εντός των επομένων ημερών, ώστε να δίνεται το δικαίωμα με μία επιτροπή που θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών, από την ελληνική Δικαιοσύνη και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να μπορούμε να ζητάμε αποζημιώσεις. Διότι αν προχωρήσουν αυτές οι επιτροπές, οι εταιρείες αυτές δεν θα έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.
Έχουμε τεράστια όπλα στα χέρια μας τα οποία δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει. Όλα αυτά έχουν μπει σε μία σειρά. Ήδη οι δύο μεγάλες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, άλλοι 14 φάκελοι ετοιμάζονται και παράλληλα ξεκινάμε τις διαδικασίες να καλούμε τους αντισυμβαλλομένους και να τους λέμε ότι «έχετε καταδικαστεί για δωροδοκία, υπάρχουν συμβάσεις τις οποίες τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός δύο και τρεις φορές παραπάνω από ότι έπρεπε να τις πληρώσει και πρέπει να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας ευχηθούμε να προκύψουν από αυτά τα στοιχεία που πρέπει και να υπάρξει απόδοση ευθυνών για να γυρίσουμε και σελίδα σε αυτά τα θέματα κάποια στιγμή.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πούμε όμως και τα καλά κ. Χατζηνικολάου. Καταρχήν αποκαταστήθηκε η πληρότητα των Μονάδων στην παραμεθόριο, δηλαδή στον Έβρο και τα νησιά. Εκεί που είχαμε 18% και 30% πληρότητα σε κάθε Μονάδα, τώρα πλέον είναι κοντά στο 80% με 90%. Όλα τα παιδιά που υπηρετούν φεύγουν τώρα, χωρίς καμία εξαίρεση, για τον Έβρο και για τα νησιά. Αποκαταστήθηκε το θέμα των χρημάτων που πρέπει να πάρουν για την παραμεθόριο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαι έτοιμος να δώσω τα χρήματα βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να έρθω και στη διαπραγμάτευση κ. Πρόεδρε και θέλω να ρωτήσω πώς εξελίσσεται αυτή η διαπραγμάτευση; Πόσο μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές; Και το ρωτώ αυτό γιατί οι συζητήσεις περί Grexit δυστυχώς εξακολουθούν να γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθούμε να βλέπουμε πρωτοσέλιδα, δηλώσεις, υπαινιγμούς.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χωρίς κανείς να πει πώς θα γίνει ένα Grexit, χωρίς κανείς από αυτούς οι οποίοι βγαίνουν και κάνουν δημόσιες δηλώσεις να λένε με ποια διάταξη της συμφωνίας για την ευρωζώνη θα υπάρξει Grexit. Είναι μία απειλή η οποία είναι έωλη και δεν έχει καμία νομική βάση. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι παραβιάζει και τη νομιμότητα, η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να γονατίσει και να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο.
Αυτό λοιπόν το ξεκαθαρίζω και σας το λέω δημόσια, ότι δεν πρόκειται να γίνει. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αυτό που θα έκανε στη θέση μας η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Εμάς δεν μας «κρατάνε», έχουμε πάρει λαϊκή εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν θα παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας, θα προστατεύσει τους πολίτες και ζητά μία άλλη πολιτική.
Στις Δημοκρατίες, οι λαοί αποφασίζουν την πολιτική την οποία θα ασκήσουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις τους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι, είτε τους αρέσουν ο Βαρουφάκης ή ο Καμμένος είτε δεν τους αρέσουν, είναι αποφάσεις του ελληνικού λαού και είναι εκείνοι που επέλεξε ο ελληνικός λαός να κυβερνήσουν τον τόπο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βέβαια, από την άλλη μεριά φαντάζομαι ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγηθούμε σε χρεοκοπία εντός ευρωζώνης;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, οι κινήσεις της κυβέρνησης γίνονται με γνώμονα το να είμαστε εντάξει σε εκείνες τις υποχρεώσεις τις οποίες αναγνωρίζουμε. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, η οποία έχει προαναγγελθεί, θα προχωρήσει. Δεν μπορεί να πληρώνουμε υποχρεώσεις για τις οποίες δεν έχει ελεγχθεί εάν πράγματι αποτελούν υποχρεώσεις του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους.
Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, θα ελέγξει κατά πόσο αυτές οι οφειλές είναι εντός ή εκτός εισαγωγικών. Βλέπουμε στα ταμεία απίστευτα πράγματα. Βλέπουμε να έχει γίνει το PSI και εν συνεχεία να έχουν «ξανακουρευτεί» τα ταμεία. Αυτά όλα δεν είναι νόμιμες ενέργειες .
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να, αλλά φέρατε και εσείς, η κυβέρνησή σας εννοώ, διάταξη με την οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αποθεματικά των ταμείων.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά προσέξτε, η πρόσβαση στα αποθεματικά των ταμείων έχει να κάνει και με τη δυνατότητα που θα δώσουν στα ταμεία να αποκαταστήσουν τη ζημιά την οποία υπέστησαν από το PSI. Θα σας πω κάτι για την περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, η οποία είναι πλήρως ανεκμετάλλευτη. Είναι 32 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσία - με αντικειμενική αξία του 2015 - και αντιλαμβάνεστε ότι είναι ήδη πολύ πεσμένη αντικειμενική αξία και εισοδήματα από την περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας - που πηγαίνει στους στρατιωτικούς, αλλά πηγαίνει και στους εξοπλισμούς, πηγαίνει και στην Εθνικής μας Άμυνα - απόδοση 1.100.000 ευρώ από τα 32 δις.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι βεβαίως ότι έχει γίνει μια κακή διαχείριση. Εδώ κάθε εταιρεία, το μίνιμουμ που ζητάει ως απόδοση επί του κεφαλαίου, επί της περιουσίας της είναι 5%, αλλά εδώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Είμαστε λοιπόν σε μια φάση που αναδιοργανώνουμε το κράτος και αυτό πρέπει να το σεβαστούν οι δανειστές και να καταλάβουν ότι παραδείγματος χάρη γι' αυτούς μπορεί να αποτελεί αποκρατικοποίηση το να δώσουν σε εξευτελιστική τιμή τα δίκτυα της ΔΕΗ, αλλά αυτό δε θα αποδώσει τίποτα.
Από την άλλη πλευρά μπορεί να θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί ο ΟΛΠ στο 67% χωρίς να κερδίσουμε τίποτα και ενώ αυτή η κυβέρνηση μπορεί, για παράδειγμα, να προχωρήσει σε συμφωνία με την Κίνα για την επέκταση της συμφωνίας με την Cosco, για να δοθεί το τρένο το οποίο θα βοηθήσει τη μετακίνηση προϊόντων, πιθανώς το Θριάσιο Πεδίο, για να υπάρχουν τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι και αυτό θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας.
Αυτό θα είναι η συνέχιση του δρόμου του μεταξιού από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα αλλού. Για να καταλάβουν οι ακροατές μας, γιατί αυτό μπορεί να πειράζει την Ευρώπη, τελειώνω λέγοντάς σας, ότι για παράδειγμα το Ρότερνταμ, ως λιμάνι, που είναι πύλη εισόδου, καταργείται ουσιαστικά με αυτό. Εμείς θα επιλέξουμε αυτές τις αλλαγές, τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν οι οποίες θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντηση δεν πήρα στο αν θα αποφύγουμε χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν είναι εντάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις υποχρεώσεις της προς εμάς μέχρι τον Ιούνιο, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση .
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν δεν είναι εντάξει, όπως δεν είναι μέχρι τώρα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν δεν είναι εντάξει, θα πιεστεί να είναι εντάξει. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι την ευθύνη την παίρνουν εκείνοι, αλλά εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες και ενέργειες, ώστε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει έντονη φημολογία τις τελευταίες μέρες για νέες συμφωνίες και νέο πλαίσιο σχέσεων με τη Ρωσία. Έχει βάση αυτή η φημολογία;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει βάση και αυτή η φημολογία για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, όπως έχει βάση και η σχέση μας με την Κίνα. Από την πλευρά της Ρωσίας έχουμε καταρχήν μία κίνηση καλής θέλησης σε σχέση με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθουν οι εξαγωγές, ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα φρούτα - τα ροδάκινα κλπ. - που αποτελούν το 70% των εξαγωγών μας. Το δεύτερο είναι ο αγωγός που φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο αγωγός αυτός έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και περιμένει την έγκριση του ελληνικού κράτους για να προχωρήσει μέσα από την Ελλάδα αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα μειώσει το κόστος παραγωγής μας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι αλλαγή πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως είναι αλλαγή πολιτικής. Χθες στον ΟΛΠ βραβεύσαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, Ήταν εκεί ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εξαγωγικής επιχείρησης, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία έχει καταφέρει μέσα στην κρίση να εξάγει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα, την Νότιο Αμερική, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα κάθε χρόνο να βελτιώνει τα αποτελέσματά της. Είπε, λοιπόν, ο επικεφαλής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, όταν πήρε το βραβείο, ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι κατά 70% ακριβότερο από ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν προχωρήσει η συμφωνία για το φυσικό αέριο και τον αγωγό που ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία θα είναι πολύ μικρότερο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα για παράδειγμα από αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS που οι Ρώσοι ξεκίνησαν και φτιάχνουν; Μπορεί επίσης, να ισχύουν οι φήμες ότι θα μπορούσαμε να ενισχυθούμε και σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς από τη Ρωσία;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως έκανα σαφές και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σας το λέω και δημόσια, η Ελλάδα πάντα είχε σχέσεις και συμφέροντα με τα εξοπλιστικά προγράμματα με τη Ρωσία και αυτά θα προχωρήσουν. Αν αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία, θα γίνει και εκεί. Αυτό αφορά την ασφάλεια της χώρας, αλλά και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, γιατί τα αντιπυραυλικά συστήματα είναι και στην διάθεση του ΝΑΤΟ. Να σας θυμίσω ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει να αντιμετωπίσει απειλή, έχουμε τον ISIS, ο οποίος αυτή τη στιγμή ενεργεί στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Η ανάπτυξη λοιπόν με τη Ρωσία, εντός του χρόνου, θα συνεχίσει να προχωρά, αλλά το να φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε βοήθεια από τους BRICS θα σημαίνει ότι έχουμε διαρρήξει κάθε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τέτοιου είδους προοπτική, αλλά το να υπάρχει μία άλλη λύση στο τραπέζι, νομίζω ότι βοηθάει στο να βρεθεί λύση. Αρκεί να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βάζουν την Ελλάδα συνεχώς στο «καναβάτσο».
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πολλοί φίλοι μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε «σωστά μιλάει ο Πάνος Καμμένος για επιτροπή λογιστικού ελέγχου, αλλά την ίδια στιγμή το κείμενο που υπέγραψε ο Βαρουφάκης, η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση, είναι ένα κείμενο το οποίο αναγνωρίζει πλήρως όλο το χρέος».
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι φίλοι μας και ιδίως εκείνοι που έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα ότι η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει χρόνο και πρέπει να κερδίσει αυτούς τους τέσσερις μήνες που είναι πολύ σημαντικοί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι όμως με δεσμεύσεις οι οποίες δεν θα μπορούν μετά να αλλάξουν.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει καμία δέσμευση η οποία ξεπερνά το μήνα Ιούνιο. Όποια δέσμευση υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι για το πρόγραμμα - γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για μετά και αυτό είναι απόλυτα σαφές. Είναι απόλυτα σαφές ακόμα, ότι η στήριξη του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση της δίνει τεράστια δύναμη.
Εγώ λοιπόν θέλω να καλέσω από τον Real FM και από την εκπομπή σας που την ακούν πάρα πολλοί, να καλέσω στις 25 Μαρτίου, στην παρέλαση-θα είναι μια διαφορετική παρέλαση-όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Θα είναι μια παρέλαση χωρίς μπάρες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές από τους επισήμους και τον ελληνικό λαό. Θα παρελάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα παρελάσουν οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής και εν συνεχεία θα παραμείνουν στο Σύνταγμα οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα είναι μία παρουσία εθνικής κυριαρχίας, μία πράξη εθνικής ανεξαρτησίας η συμμετοχή των Ελλήνων και ιδίως των Αθηναίων, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας σε αυτές τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.