Κ. Μητσοτάκης: «Tο ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει νομικά ερείσματα»
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν θα υπαγορεύεται από έξω. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με έμμεσο κούρεμα χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια πλειοψηφία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα πολεμήσει αυτό τον ιδιότυπο εθνικολαϊκισμό που σήμερα κυβερνάει» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ακραίες αναφορές στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν απηχούν την πλειοψηφία των Ελλήνων. Παίζεται όμως ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από την πλευρά της Κυβέρνησης που κρύβει απλά τις δικές της αδυναμίες. Επενδύει δηλαδή σε μια ξενοφοβία που δεν διευκολύνει. Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα του κατοχικού δανείου έχει νομικά ερείσματα, όμως ο τρόπος, ο τόνος και ο χρόνος δεν είναι κατάλληλα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Πολιτικής Επιμόρφωσης Hanns Seidel Stiftung με θέμα «Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι – Η ελληνο - ευρωπαΐκή αναμέτρηση δυνάμεων», στο Μόναχο.
Παράλληλα τόνισε με νόημα ότι «ο πατέρας μου έζησε τη φρίκη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο, ανήκε όμως στη γενιά της υπέρβασης που υπέγραψε με το Χέλμουτ Κολ τη συμφωνία του Μάαστριχτ».
Ο τέως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφερόμενος στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αφού αναρωτήθηκε «τι θα γινόταν εάν μας είχαν αφήσει να συνεχίσουμε», τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε ήταν πολλές, ήθελαν όμως χρόνο για να αποδώσουν, καταφέραμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, όμως ο κύκλος της Κυβέρνησης διακόπηκε βίαια».
Αναφερόμενος, τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης αφού άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση γιατί έχασε 45 ημέρες διαπραγματευόμενη ονόματα και σύμβολα, την καλωσόρισε στον πολιτικό ρεαλισμό, επισημαίνοντας το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. «Έχει δυσκολία να πάει παραπέρα. Είναι καλοδεχούμενη η στροφή τους στον πολιτικό ρεαλισμό, θα έχει όμως πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της. Σε αυτή την περίπτωση, κι αν καταφέρει να εισάγει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, είναι πιθανό να στηριχτεί στη Βουλή από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όχι όμως και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.