Πολεμικές αποζημιώσεις: Πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί;
Για πρώτη φορά η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση. Μετά τα σαρωτικά χτυπήματα της Γερμανίας, η χώρα μας επιτέλους σηκώνει κεφάλι και αποφασίζει να στριμώξει τους προκλητικούς Γερμανούς στα... σχοινιά.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ - ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ...
Η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κάνουν πράξη την προεκλογική τους δέσμευση και μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές φέρνουν στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, φέρνοντας παράλληλα τους Μέρκελ και Σόιμπλε προ των ευθυνών τους.
Μέχρι τώρα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά και πειστικά με το θέμα. Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Διμερείς σχέσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και από τον κυρίαρχο ρόλο του Βερολίνου στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την όποια προσπάθεια.
Με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση περνάει σε θέση άμυνας απέναντι στην Ελλάδα.
Το παιχνίδι λέγεται «πολιτική» και επιτέλους πρέπει αυτό το παιχνίδι να το παίξει και η Ελλάδα.
Αν και το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές το ελληνικό κοινοβούλιο, μόλις τον Μάρτιο του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η Βουλή, μετά από κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αποφάσισε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Είναι πολλά τα λεφτά...
Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παραμένει απόρρητο, το συνολικό ποσό φτάνει στα 162 δισ. Ευρώ!
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι «γερμανικές αποζημιώσεις» αφορούν τρεις ξεχωριστές ενότητες.
- Το κατοχικό δάνειο.
- Τις επανορθώσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου για καταστροφές υποδομών.
- Τις αποζημιώσεις υπέρ των θυμάτων που αφορούν αγωγές συγγενών κυρίως από τα ολοκαυτώματα, όπως του Δίστομου κατά του γερμανικού κράτους.
Η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Η Γερμανία λοιπόν, χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων θέτει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως:
Αρχαιολογικοί θησαυροί: Οσα δηλαδή έπαιρναν από τα μουσεία οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε ο κ. Γλέζος.
Αναγκαστικά Δάνεια: H χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει με το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» προς τους Γερμανούς το οποίο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.
Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας: Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Αξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Μάλιστα η Βουλγαρία και η Ιταλία, αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τη χώρα μας.
Σκληρή στάση από τη Γερμανία
Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.
Η Γερμανική κυβέρνηση με τον πιο προκλητικό τρόπο και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της κ. Σόιμπλε, δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε προοπτική διεκδίκησης.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν αποζημιώθηκε από τη Γερμανία για όσα δεινά, δυσανάλογα για το μέγεθός της, υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
Η προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ οι σύμμαχοί της είναι ελάχιστοι. Η απορριπτική για τις ελληνικές θέσεις περί αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και μάλιστα με ψήφους 12-3, 14-1, 14-1 και 14-1, στο μέτρο που θα αποτελέσει δεδικασμένο, δεν είναι θετικό δείγμα.
Η Ελλάδα όμως πρέπει να διεκδικήσει όσα τις οφείλονται μέχρι τελευταία στιγμή και να μην υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό από τους προκλητικούς Γερμανούς που "ότι δεν κατάφεραν να κάνουν με τα όπλα στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το επιχειρούν τώρα μέσω της οικονομίας".