Άντγε Φόλμερ: Η Γερμανίδα πολιτικός ανοίγει το διάλογο για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Επιχειρώντας ίσως να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση στη χώρα της, η πρώην αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, με το κόμμα των «Πρασίνων», Άντγε Φόλμερ, επανέρχεται με νέα συνέντευξη στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, αναγνωρίζοντας δίκαιο στην Ελλάδα.
3'

Ελάχιστες ημέρες μετά τη συνέντευξή της στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), η Φόλμερ δηλώνει σήμερα (20/03/2015) στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tageszeitung» ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό «πρόβλημα δικαιοσύνης».

Παρόλο που δεν είναι σύμφωνη με την «προσπάθεια» της ελληνικής κυβέρνησης να συνδέσει τις πολεμικές αποζημιώσεις με το ζήτημα του χρέους και τις διαπραγματεύσεις, καλεί τη Γερμανία να σταματήσει να παριστάνει τον «αστυνόμο» της Ευρώπης, από τη στιγμή μάλιστα, που αυτή πρώτη στο παρελθόν, παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Προτρέπει δε την Άνγκελα Μέρκελ να ρίξει τους τόνους στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, και να εγκαταλείψει τη μέθοδο της αυταρχικής παιδαγωγού, η οποία μόνο εχθρικές εικόνες και καμένη γη μπορεί να δημιουργήσει.

Συγκεκριμένα, η Άντγε Φόλμερ υποστηρίζει ότι όποιος δεν μιλάει για το κατοχικό δάνειο, στην ουσία απαιτεί κούρεμα του γερμανικού χρέους. Όσον αφορά δε, «στις σφαγές οι οποίες διαπράχθηκαν σε ορισμένα μέρη, θα έπρεπε να συζητήσουμε μία ρύθμιση για να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων».

«Οι Έλληνες καλύτερα να κάνουν τα μαθήματά τους και να μην ψάχνουν ευθύνες αλλού», δήλωσε πρόσφατα ο Φόλκερ Κάουντερ ή ακόμα χειρότερα, σημειώνει η Φόλμερ, κάποιοι άλλοι παρομοιάζουν τους Έλληνες με σκύλους υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει να δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει». Οι προσβλητικές αυτές εκφράσεις στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, εξηγούνται, καθώς υπάρχουν φόβοι πως αν ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Το πρόβλημα έχει ιστορικό υπόβαθρο, υποστηρίζει. «Η Γερμανία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπέγραψε συνθήκη ειρήνης, σε αντίθεση με τον Α΄ Παγκόσμιο και τη Συνθήκη των Βερσαλιών, με την οποία αναγκάστηκε σε τεράστιες αποζημιώσεις που ξεπληρώσαμε πριν από μερικά χρόνια», σημειώνει και συνεχίζει: «Στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 μπήκε σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα των επανορθώσεων. Θα έπρεπε πρώτα να συναφθεί μία συνθήκη ειρήνης, με τη Γερμανία όμως ως κυρίαρχο κράτος. Γι΄ αυτό οι Γερμανοί κατάφεραν με το σχέδιο Μάρσαλ, να πραγματοποιήσουν το οικονομικό τους θαύμα, χωρίς να επηρεάζεται από τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις. Σαν δεύτερο βήμα ήρθε η συμφωνία του 1990. Στη διαπραγμάτευση πήραν μέρος μόνο οι μεγάλες δυνάμεις, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΣΣΔ, ενώ οι υπόλοιπες θιγόμενες χώρες όχι. Με τη ρηματική διακοίνωση του 1995, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως για την Ελλάδα υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Η απάντηση που έλαβε ήταν “δυστυχώς δεν διαμαρτητηθήκατε εγκαίρως”».

Πάντως, η πρώην βουλευτής των Πρασίνων δεν βρίσκει ορθή μία σύνδεση από την ελληνική κυβέρνηση, των πολεμικών επανορθώσεων με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Κατανοεί ωστόσο το επιχείρημα, ειδικά όταν φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση σε αδιέξοδο, και ζητά δίκαιη μεταχείριση της Ελλάδας. «Η νέα κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί δημοκρατικά και έχει αναλάβει καθήκοντα μόλις δύο μήνες, έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για μία εντελώς αποτυχημένη οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική διάσωσης, ενώ συνεχώς εγκαλείται στην ηθική τάξη, σαν να ήταν η ντροπή της Ευρώπης».

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στην πραγματικότητα έσωσε τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και όχι τους Έλληνες», υποστηρίζει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας: «Έχει έρθει η ώρα να σκεφτούμε ένα κούρεμα του χρέους, για να έχει η Ελλάδα μία ευκαιρία».

Όσο για την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, η Φόλμερ καταλήγει: «Αν είναι έξυπνη θα ρίξει τους τόνους και θα αναζητήσει λύση. Με τη μέθοδο της αυταρχικής παιδαγωγικής, παράγεις μόνο εχθρικές εικόνες και καμένη γη. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι φέρονται στους Έλληνες υποτιμητικά, γιατί έχουν μία αριστερή κυβέρνηση. Για να γίνει παράδειγμα η Ελλάδα, ώστε να μην ακολουθήσουν και οι Ισπανοί αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικές ειδήσεις