Hurriyet: «Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα προσφύγει στο διεθνές δίκαιο για το Αιγαίο»
Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet σε άρθρο της στην αγγλική έκδοση με τίτλο: Turkey slams Greek minister for «stirring tension in Aegean» (H Τουρκία κατηγορεί Έλληνα Υπουργό για την ένταση στο Αιγαίο»).
Επίσης, τονίζει "πως η Τουρκία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λογικευτεί και να πάρει τον έλεγχο στα χέρια της προκειμένου να σταματήσει αυτή η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει τα ανωτέρω και μέσω δελτίου τύπου που φέρει την ημερομηνία 7 Μαρτίου 2015".
Ο συντάκτης αναφέρει πως "Η ένταση μεταξύ των γειτόνων χωρών, κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο 2015".
Υπενθυμίζει πως "μετά την ανάληψη της θέσης του, ο νέος Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε στις 30 Ιανουαρίου, τις βραχονησίδες των Ιμίων/Καρντάκ με στρατιωτικό ελικόπτερο. Ενώ άλλη μία δήλωση του, που εξόργισε την Άγκυρα, ήταν το Φεβρουάριο, όταν ο Ελληνας υπουργός είπε ότι η Κύπρος όσο είναι σε καθεστώς «εισβολής και κατοχής».
Το άρθρο, κάνει λόγο "για "προβοκάτσια" στα όσα αναφέρονται περί παραβιάσεων χωρικών υδάτων του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο".
Υιοθετεί, όπως υποστηρίζει, και πάλι δηλώσεις του κ.Καμμένου "πως η Ελλάδα σκοπεύει να προβεί σε κοινή στρατιωτική άσκηση με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, ενδεχομένως, κατά τους επόμενους μήνες".
"Είναι σαφές ότι η συνέχιση αυτών των ανεύθυνων ενέργειων δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, εκτός από την αύξηση των εντάσεων στην τουρκικές και ελληνικές σχέσεις και στο Αιγαίο", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:
"Είναι επίσης προφανές ότι η στάση αυτή θα βλάψει τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επίλυση των διαφορών τους στο Αιγαίο».
"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο "με τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι σχέσεις των χωρών ψυχράθηκαν ακόμα περισσότερο από την ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, (αεροπορικές πτήσεις στο Αιγαίο) για την οποία η Ελλάδα φέρεται να παραπονέθηκε στους διεθνείς οργανισμούς, κάνοντας λόγο για «παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου και ασφάλεια πτήσεων. Η Άγκυρα στη συνέχεια απέσυρε την προειδοποίηση" καταλήγει το δημοσίευμα.