Κοτζιάς-Τσαβούσογλου: Μέτρα για να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο
Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς από την 'Αγκυρα, έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχιστεί η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη, όπως είπε, έχουμε μία επιτυχία.
Ήδη συμφωνήσαμε και ανακοινώνουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνει εννέα τεχνικές πλευρές, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αυτά δεν μπορούν να αναλυθούν σε μια συνέντευξη Τύπου.
Τόνισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από τον χαρακτήρα σειράς περιοχών.
Πρόσθεσε επίσης πως «θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό». Όπως είπε, είναι μια ευκαιρία, ένα ανοιχτό παράθυρο.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, των μικρών μειονοτήτων που υπάρχουν στο νησί και να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικές σχέσεις προς όλους και πριν από όλα βέβαια προς την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Στο σημείο αυτό ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς 'ναι μεν αλλά': «Θέλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Θέλουμε μία Τουρκία που θα υιοθετήσει όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα έκανε γνωστό συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γι' αυτήν δεν φταίνε οι ψυχές που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις θάλασσες, ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, αλλά τα σκληρά κοινωνικά προβλήματα και οι πόλεμοι στην περιοχή τους και βέβαια τα κυκλώματα που έχουν κάνει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μπίζνες στη μεταφορά ανθρώπων.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι συμφωνήθηκε πως πρέπει οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας να συνεργαστούν για τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας πολύ αυστηρής νομοθεσίας και νομολογίας στο ζήτημα.
Επίσης, μια επιτροπή θα επανεξετάσει και θα ελέγξει την πορεία όλων των συμφωνιών που υπήρξαν στις δύο συναντήσεις Κυβέρνησης προς Κυβέρνηση.
Επιπλέον, εξετάζεται η διαμόρφωση μιας τεχνικής ομάδας για την ανάθεση των οικονομικών μας σχέσεων.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε επίσης γνωστό ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ενώ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει όποια μέρα θέλει τον κ. Τσαβούσογλου, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα «και σε ένα από τα πολλό όμορφα ελληνικά νησιά».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.
Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο κ.Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.