Προκαλούν οι Αλβανοί: Αμφισβητούν ανοιχτά τα σύνορα της Ελλάδας
ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;
Το Newsbomb.gr εδώ και πολλούς μήνες, με συνεχή δημοσιεύματα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα «ύποπτα» σχέδια των... γειτόνων.
Με συνεχείς εκκλήσεις προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ζητούσαμε αφύπνιση από τον τότε υπουργό Ευ. Βενιζέλο και απαντήσεις στις προκλήσεις των γειτόνων.
Οι Τούρκοι κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, οι Σκοπιανοί σηκώνουν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και οι Αλβανοί δηλώνουν πως τα σύνορά τους είναι στην Πρέβεζα!
Η απάντηση από την ηγεσία του τότε υπουργείου Εξωτερικών; Ανύπαρκτη!
Η Ελλάδα έχει τόσες πολλές ανοιχτές πληγές, που καμία άλλη χώρα δεν έχει σε τέτοια έκταση. Καμιά άλλη χώρα δεν περιτριγυρίζεται από γείτονες - "κοράκια" που θέλουν να αρπάξουν κομμάτια από τη "σάρκα" της.
Παρά τις διεθνείς συνθήκες, παρά τα δεκάδες πρωτόκολλα, οι γειτονικές χώρες επιμένουν να αμφισβητούν κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας.
Τα φοβικό σύνδρομο έναντι των ξένων, η αναζήτηση της εύνοιάς τους, ο τρόμος μην "σπάσουμε αυγά" με τους εταίρους, η ανησυχία μη τυχόν και μπουν στον "πάγο" οι σχέσεις μας με τις ξένες δυνάμεις, το δέος του διαβόητου πολιτικού κόστους και το έλλειμμα γνώσης και κυρίως μνήμης, καθιστούν την εξωτερική πολιτική τελευταίο θέμα στην ατζέντα.
Αναβρασμός στα Βαλκάνια – Απίστευτες προκλήσεις από την Αλβανία
Εξωφρενικά και εξωπραγματικά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα σενάριά των Αλβανών εθνικιστών – που βρίσκουν απήχηση και στην αλβανική κυβέρνηση – περί μεγάλης Αλβανίας.
Το κλίμα στη βαλκανική χερσόνησο είναι τεταμένο και ένα σκληρό πόκερ παίζεται στο παρασκήνιο με φόντο κυρίως ζητήματα ενέργειας.
Οι συμμαχίες είναι φυσικά υπαρκτές και δρουν στο παρασκήνιο και με ταχύτατους ρυθμούς.
Η Αλβανία εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει ένα «ύποπτο» παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο Μπερίσα μάλιστα, πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα!
Τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν έντονο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.
Ουσιαστικά, η Αλβανία θέτει με προκλητικό τρόπο θέμα χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα. Οι διπλωματικές πηγές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων.
Κινήσεις υποκινούμενες από την Τουρκία;
Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα.
Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί.
Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Προβληματισμένος ο Κοτζιάς
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή.
Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.
Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.