Βάζουν στο... μάτι τα πετρέλαια στο Ιόνιο οι Αλβανοί

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές οι Αλβανοί θυμήθηκαν να ανοίξουν ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρυπίδας. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτήρισε "εντελώς ανόητο" το ανεπίλυτο ζήτημα του "εμπόλεμου" μεταξύ των δύο χωρών.
3'

Μετά την πρόσφατη πρόκληση του Έντι Ράμα να εντάξει επίσημα ως εταίρο στην κυβέρνησή του το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων (PDIU), ο Αλβανός πρωθυπουργός προχωράει ακόμα παραπέρα, θέτοντας θέμα τροποποίησης του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.

Το Newsbomb.gr εδώ και πολλούς μήνες, με συνεχή δημοσιεύματα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «ύποπτα» σχέδια των... γειτόνων.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι News 24, αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Ράμα απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος", καθώς, όπως υποστήριξε, "κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του Διεθνές Δίκαιου της Θάλασσας».

«Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα έχει προτείνει πακέτο για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνωρίζει για μια τέτοια πρόταση.

«'Ημασταν πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν απο το παρελθόν και έχουμε έκφραση την ανάγκη να ξεκινήσουμε από το νόμο του εμπόλεμου, το οποίο είναι εντελώς ανόητο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρυσι επιλύσαμε το θέμα των τοπωνυμίων που ταλαιπωρούσε χιλιάδες Αλβανούς. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία» τόνισε ο Έντι Ράμα.

Να σημειώσουμε ότι η Αλβανία εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει ένα «ύποπτο» παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Θυμίζουμε ότι ο Μπερίσα, πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα!

Επίσης, πριν από ένα μήνα, στις αρχές Μαϊου, τα Τίρανα έστειλαν διάβημα στην Αθήνα, σε έντονο ύφος, ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.

Ουσιαστικά, η Αλβανία θέτει με προκλητικό τρόπο θέμα χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα. Οι διπλωματικές πηγές κάνουν ξεκάθαρα λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων.

Την ίδια ώρα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις βρίσκεται η Άγκυρα που επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας. Άλλωστε τεράστιες υποψίες δημιούργησε η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σχετικές ειδήσεις