Επαφές του Άιντα στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό
Δύο αποστολές έχει στη Νέα Υόρκη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Πρώτο, να συσκεφθεί με αξιωματούχους της Γραμματείας και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενώ παράλληλα να έχει επαφές με τους βασικούς διεθνείς παίκτες.
Δεύτερο, να συζητήσει με κυβερνήσεις και οργανισμούς θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της λύσης.
Η πρώτη αποστολή θεωρείται μεν ρουτίνας, ωστόσο ο κ. Άιντα θέλει να έχει μια συνολική εικόνα για τις προθέσεις των πρωταγωνιστών καθώς θεωρεί πως οι μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
Όλοι αναμένουν πως με την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την ενεργότερη εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις θα διαφανεί εάν μπορεί η συζήτηση να προχωρήσει προς την επίτευξη συμφωνίας.
Τόσο ο κ. Άιντα όσο και αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στο παρελθόν, γι’ αυτό και επιλέγουν πλέον να κρατούν «μικρό καλάθι».
Οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει όπως είχαν προβλέψει και οι διαφωνίες είναι σημαντικές στις βασικές πτυχές. Η δεύτερη αποστολή αφορά τη συγκρότηση ενός ειδικού ταμείου για τη λύση, που θα αφορά την ανοικοδόμηση και τις αποζημιώσεις.
Αυτό το εγχείρημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς, με τις σημερινές συνθήκες, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί που θα ανοίξουν τα ταμεία τους για να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.
Οι καλά γνωρίζοντες παραπέμπουν στη διαχείριση που γίνεται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης που μαστίζει αυτή την περίοδο τον κόσμο αλλά και στο ουκρανικό ζήτημα, για να εξηγήσουν πως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.
Δεσμεύσεις μπορούν να εξασφαλισθούν από τώρα, πλην όμως δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, σημειώνουν ενημερωμένες πηγές.
Ο κ. Άιντα έχει ήδη προβεί σε κινήσεις αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του και ως στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, ο βασικός προσανατολισμός είναι οι αποζημιώσεις να δίνονται από ειδικό ταμείο της ανεξάρτητης επιτροπής αποζημιώσεων.
Η χρηματοδότηση του ταμείου αυτού θα γίνει από εγχώριες πηγές, αλλά κυρίως από διεθνείς χορηγίες και δάνεια μέσω διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί στο τραπέζι των συζητήσεων μια θέση βάσει της οποίας η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνεται από τη συνιστώσα πολιτεία από την οποία προέρχεται ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή, για την περιουσία ενός Ελληνοκυπρίου στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος για την οποία θα αποζημιωθεί, τον λογαριασμό θα τον πληρώνει το ε/κ κρατίδιο. Ακόμη υποστηρίζει πως οι αποζημιώσεις μπορούν να δοθούν από τα έσοδα από το φυσικό αέριο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει το θέμα αυτό να ξεκαθαρίσει από νωρίς και σίγουρα πριν από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα καθώς θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα αυτό. Ως εκ τούτου εγείρει το θέμα αυτό κατά τις επαφές του, όπως έκανε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.
πηγη philenews.com