Νέες προκλήσεις Γκρούεφσκι: Είμαστε Μακεδόνες και ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα

Λίγες ώρες μετά την προκλητική ενέργεια των Αμερικανών να δεχθούν τη συμμετοχή σε εκδήλωση του ΟΗΕ με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις προσπαθώντας να δημιουργήσει θερμό διπλωματικό επεισόδια σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα.
2'

«Η θέση μας είναι γνωστή και αυτή είναι στο πλαίσιο της πραγματικότητας, ότι δηλαδή εμείς είμαστε Μακεδόνες, ομιλούμε τη μακεδονική γλώσσα και ζούμε σε κράτος το συνταγματικό όνομα του οποίου είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπογράμμισε, χθές 2/10/2015, με απίστευτο θράσος ο κ. Γκρούεφσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η παραπάνω αναφορά του κ. Γκρούεφσκι αποτελεί και τον κύριο τίτλο των περισσότερων σχετικών δημοσιευμάτων του σημερινού Τύπου (3/10/2015) των Σκοπίων.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και όχι περιστασιακά. Ως εκ τούτου και η απόφαση του ΔΔΧ προς όφελος της χώρας μου πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέλη αυτού του ΟΗΕ, καθώς το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα σώματα και όργανά του θα μειώνεται» σημείωσε.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του, στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, δυστυχώς, ορθώνεται στην πορεία της διαρκούς σταθεροποίησης της περιοχής μας και επηρεάζει άμεσα τη χώρα μου και συνεχίζει να υπάρχει στην ατζέντα του ΟΗΕ... Θα ήθελα να καλέσω τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, να λύσουμε αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα, ως υπεύθυνοι ηγέτες και χώρες ενώπιον των λαών μας» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο (σ.σ. κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια), αποτελούν ένα θετικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την υπέρβαση των διαφοράς σχετικά με το όνομα.

Όπως έχουμε τονίσει με σχετικά ρεπορτάζ από το Newsbomb.gr οι δηλώσεις αυτές και η προκλητικότητα των Σκοπίων που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να μην συμμετάσχει στην πρόσφατη εκδήλωση του ΟΗΕ, δεν είναι καθόλου τυχαίες και σχετίζονται με τις σφοδρές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας.

Πιέσεις που έχουν να κάνουν και με τις αποκρατικοποιήσεις και με την ΑΟΖ και βεβαίως με τους υδρογονάνθρακες. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Σχετικές ειδήσεις