Άιντα: H διαδικασία για λύση του Κυπριακού είναι μη αναστρέψιμη-Δημοψηφίσματα τον Μάρτιο

Αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό έστειλε, δηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα προς τις Βρυξέλλες, μερικά εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άιντα: H διαδικασία για λύση του Κυπριακού είναι μη αναστρέψιμη-Δημοψηφίσματα τον Μάρτιο
7'

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ διατύπωσε τη θέση ότι η διαδικασία για λύση του Κυπριακού είναι μη αναστρέψιμη και ότι εάν όλα προχωρήσουν στη βάση του σχεδιασμού των Ηνωμένων Εθνών, τότε τα ανοικτά εναπομείναντα ζητήματα θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2015.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε ότι θα δρομολογηθεί η συγγραφή νέου συντάγματος από ειδικούς συνταγματολόγους, το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα τον προσεχή Μάρτιο. Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, όπως επιπρόσθετα πληροφορούμαστε, διευκρίνισε ότι το νέο σύνταγμα θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, νοουμένου βεβαίως ότι θα εγκριθεί στα χωριστά δημοψηφίσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί επισήμανση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα απαιτεί τη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων, στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου, θέση η οποία, όπως πληροφορείται ο «Φ», έχει ήδη γνωστοποιηθεί και απευθείας από την Άγκυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει και των συναντήσεων που θα έχει, αύριο Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην έδρα της Ε.Ε.

Η διατήρηση των εγγυήσεων που αξιώνει η Τουρκία θα επαναξιολογηθεί εν καιρώ, διευκρίνισε προς τις Βρυξέλλες ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αφήνοντας να διαρρεύσει πρόθεση ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος για μεταβατικές περιόδους. Σημείωσε πάντως ότι ο ίδιος δεν θεωρεί αναγκαία την επιβολή μονίμων παρεκκλίσεων, κάτι πάντως που ως γνωστόν επιδιώκουν να εξασφαλίσουν Άγκυρα και ψευδοκράτος, προσδοκώντας μάλιστα να καταστήσουν τη λύση πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό τόνισε ακόμη ότι, μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των εναπομεινάντων ανοικτών ζητημάτων. Εξέφρασε τη θέση ότι, αν και υπάρχουν ακόμη κάποιες ουσιώδεις διαφορές, Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν επίγνωση των λύσεων που θα δοθούν στα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα και των υποχωρήσεων που απαιτούνται να γίνουν. Υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες έκαναν πρόοδο στο θέμα της ιθαγένειας και στο περιουσιακό, προβαίνοντας σε έναν θετικό απολογισμό, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι επίκειται συμφωνία και στο εδαφικό.

Οι Βρυξέλλες, που έχουν εγκαταστήσει απευθείας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Άιντα (αλλά και μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ), αναμένεται αύριο να επιχειρήσουν να καταγράψουν τις θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και στην κορυφή της ατζέντας των Ε.Ε. – Τουρκίας βρίσκονται το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το ζήτημα του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα από τα συντεταγμένα όργανα του τουρκικού κράτους, εκτιμάται ότι κατά τις επαφές του Τούρκου Προέδρου θα τεθεί και το Κυπριακό.

Τουρκικοί κύκλοι φρόντισαν μάλιστα, λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, να επαναλάβουν την ετοιμότητα της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των πάγιων θέσεων για «νέο συνεταιριστικό κράτος», αποτελούμενο από «δύο ισότιμους λαούς», παραπέμποντας ευθέως σε λύση συνομοσπονδίας. Οι ίδιοι κύκλοι διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι «η Τουρκία, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής στάσης που τηρεί, θα στηρίξει, όπως έπραξε και το 2004, οποιανδήποτε λύση, νοουμένου ότι αυτή θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές στο νησί».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φθάσει σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες, προερχόμενος από το Στρασβούργο, όπου θα εκφωνήσει προεκλογική ομιλία σε Γάλλους τουρκικής καταγωγής, προσβλέποντας στην ψήφο τους, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Μεταβατικές περίοδοι σε βάθος χρόνου

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Άγκυρα αξιώνει όπως «κάποιες» εκ των μεταβατικών περιόδων που επιδιώκει να υιοθετηθούν σε μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό προσλάβουν μεγάλη χρονική έκταση, ως να πρόκειται για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Πέραν από το ζήτημα των εγγυήσεων, επί του οποίου ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επεσήμανε ότι η Άγκυρα αξιώνει διατήρησή τους στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου, εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς ενημέρωσε, όπως πληροφορούμαστε, τόσο την Κομισιόν όσο και κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την «ανάγκη» υιοθέτησης και «κάποιων παρεκκλίσεων» από το κεκτημένο.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς έθεσε ως «παράδειγμα» το ζήτημα της επανεγκατάστασης Ε/κ προσφύγων, ζητώντας παρέκκλιση από το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης της Ε.Ε., με πρόσχημα ότι «πρέπει να παρασχεθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξομαλυνθεί η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει» μετά από μια ενδεχόμενη λύση στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι στόχος της εν λόγω παρέκκλισης που επιδιώκεται από την τουρκική πλευρά είναι ο περιορισμός του αριθμού των Ελληνοκύπριων προσφύγων που θα εγκατασταθούν στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής επικράτειας, μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και επιδιώκεται η επένδυση της λύσης με τον μανδύα του πρωτογενούς δικαίου, ώστε να αποκλειστεί και η δυνατότητα προσφυγής Ελληνοκύπριων εκτοπισθέντων στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Γαλλικές πλάτες στην Τουρκία

Η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», μήκους 80 χιλιομέτρων και βάθους 40 χιλιομέτρων εντός της Συρίας, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αίτημα Ερντογάν προς τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος με τους ηγέτες των τριών θεσμικών οργάνων, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και Μάρτιν Σουλτς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Το αίτημα Ερντογάν φέρεται να απολαμβάνει και της στήριξης της Γαλλίας, η οποία, πριν από μερικές μέρες, έθεσε διά του ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς θέμα δημιουργίας μίας, δύο ή και τριών ζωνών ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους. Η γαλλική θέση διατυπώθηκε στο περιθώριο της Γ.Σ. ΟΗΕ και συμπίπτει με το τουρκικό αίτημα, το οποίο κοινοποιήθηκε και διά επιστολής που απέστειλε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι τα 28 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέκριναν κοινή θέση, διά της οποίας ζητούν ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα, προσδοκώντας στη συνεργασία της χώρας με την Ε.Ε. στο προσφυγικό, με προφανή στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη διοχέτευση σε ευρωπαϊκό έδαφος Σύρων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια και υπολογίζονται ότι ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια.

Η Άγκυρα πάντως διαμήνυσε ότι η συνεργασία της με την Ε.Ε. στο προσφυγικό προϋποθέτει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας, ενώ στο πλαίσιο των επαφών του ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να διατυπώσει δυσφορία για την ευρωπαϊκή κριτική σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και ειδικότερα επί της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να επαναφέρει το θέμα της ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε, καθώς και το ζήτημα ανοίγματος νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ζητώντας από τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. να ενεργοποιηθούν για την ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων.

Μεθαύριο Τρίτη, και αφού ο κ. Ερντογάν θα έχει αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες με προορισμό την Ιαπωνία, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση στην Τουρκία, αποφεύγοντας την έκδοση ψηφίσματος.

πηγη philenews.com

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή