Σύνοδος Κορυφής: Η Αθήνα χαίρεται, η Αγκυρα... περιμένει

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο σκληρό «παζάρι» Ε.Ε με την Τουρκία με επίκεντρο το προσφυγικό, κι ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ στην Αγκυρα, η κυβέρνηση σπεύδει να εκφράσει την θετική της αποτίμηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες.

Σύνοδος Κορυφής: Η Αθήνα χαίρεται, η Αγκυρα... περιμένει
3'

Στη «σκιά» της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου 'Aγκελα Μερκελ στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση εκφράζεται θετικά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, βάζει τέλος στη φημολογία για «κοινές περιπολίες» στο Αιγαίο.

Στο «περιθώριο» της ελληνικής «αισιοδοξίας» θυμίζουμε μία δήλωση με... σημασία, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία είχε δοθεί ως απάντηση στις «αντιρρήσεις» της ελληνικής πλευράς για τις κοινές περιπολίες, πως: «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ: «Αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα - καθώς και την Κύπρο η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο, ήταν η συμφωνία αυτή να μην οδηγήσει στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, με αντάλλαγμα το "ξεπάγωμα" κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που αφορούν την Κύπρο». Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές: «Η Ελλάδα, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, προώθησε στο κείμενο των Συμπερασμάτων διατυπώσεις που επιτρέπουν να διατηρηθούν ανοιχτά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις δύο χώρες στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».

Η κυβέρνηση θεωρεί πως «έκλεισε» το θέμα για «κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας» με την επίτευξη «συμφωνίας» βάση της οποίας όλες οι αναφορές στα «κοινά σύνορα της Ευρώπης» θα συμπληρωθούν από αναφορές στη συναίνεση και τη συγκατάθεση των ενδιαφερόμενων χωρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Πάντως, παρατηρητές του προσφυγικού και γνώστες των όσων εξελίσσονται στην «ενδοχώρα» της Τουρκίας, εκτιμούν πως: «Μην εκπλαγούμε αν έρθουμε αντιμέτωποι με ένα “σκληρό πόκερ” μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδα – Τουρκία) το οποίο σίγουρα δεν θα έχει ευρωπαϊκό –κατά τη δήλωση Γιούνκερ- χαρακτήρα». Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής η Τουρκία δεσμεύθηκε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη και η Ε.Ε., να αυξήσει τη χρηματοδότησή προς την Τουρκία και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Όπως και να’ χει, η ελληνική πλευρά η οποία επαίρεται για μία σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, εκφράζει την ικανοποίησή της και για τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς πως οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να στηριχτούν με χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

«Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα στην αρχή της Συνόδου. Το αρχικό προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων άφηνε αρκετά κενά, το ίδιο και οι τοποθετήσεις κάποιων από τα κράτη-μέλη, ενώ η φημολογία για κοινές περιπολίες με την Τουρκία είχε λάβει αρκετά μεγάλη έκταση», επισημαίνουν μεταξύ άλλων κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ οι οποίες τονίζουν επιπλέον πως η ελληνική πλευρά κατάφερε να διαφυλάξει μία τελική απόφαση που διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις.

Σ.σ., μεγάλα τα «στοιχήματα» για το προσφυγικό και για το αν η Τουρκία καταφέρει να τηρήσει τους «κανόνες» που έθεσε η ΕΕ. Αλλωστε, δεν «πέφτει» μακριά η Ανοιξη του 2016 οπότε θα γίνει η αξιολόγηση για το αν η γειτονική μας χώρα εκπληρώνει τα κριτήρια ένταξής της στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή