Αυτοί είναι οι πιλότοι της ομάδας «Ζευς»
Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας που συγκαταλέγονται στους καλύτερους πολεμιστές του ΝΑΤΟ
Τα ελληνικά φτερά της ομάδας «Ζευς» έκλεψαν την παράσταση με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από τη συμπρωτεύουσα, ενώ τα μηνύματα που μετέφεραν συγκίνησαν τους πολίτες και ανύψωσαν το εθνικό μας φρόνημα.
Οι χειρισμοί ακριβείας και οι εντυπωσιακοί ελιγμοί του σμηναγού Λουκά Θεοχαρόπουλου τράβηξαν τα βλέμματα όλων και έκαναν τους Έλληνες να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά...
Ποιος είναι ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος
Ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Έλληνες προκάλεσε ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έκλεισε την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, κάνοντας θεαματικούς ελιγμούς ακριβείας πάνω από την πόλη, κόβοντας την ανάσα όσων παρακολούθησαν το F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς».
Συγκεκριμένα, ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος,απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες, είπε από αέρος:
«Το "όχι" συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Ενωμένοι, δυνατοί και περήφανοι ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χρόνια πολλά Ελλάδα».
Τα παραπάνω λόγια, προκάλεσαν και την συγκίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος του απάντησε:
«Κύριε σμηναγέ, τα φτερά σας σκεπάζουν την χώρα και το λαό μας. Να είστε υπερήφανοι για την αποστολή σας! Ο Θεός μαζί σας!»
Ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος ανήκει στη μονάδα αεροπορικών επιδείξεων της 115ης Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα της Κρήτης και απογειώθηκε από την 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Θυμίζουμε ότι ανάλογο μήνυμα, σε όλους τους Έλληνες, είχε στείλει από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, και πέρυσι ο σμηναγός, Σωτήρης Στράλης, με τη φράση του «Έλληνες, σηκώστε το κεφάλι ψηλά», να συγκινεί ακόμη και σήμερα.
Ο Σμηναγός εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1998. Το 2004, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/335 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ ενώ το 2007 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2008 υπηρετεί στην 343 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1500 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1100 είναι σε αεροσκάφη F-16.
Μάλιστα το «γεράκι» της ελληνικής αεροπορίας συγκαταλέγεται στους καλύτερους «πολεμιστές» του Νάτο, αφού κέρδισε το 2ο βραβείο, πίσω από τον επίσης Έλληνα πιλότο υποσμηναγό Χαράλαμπο Νίκου, στα στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονταν το 2011 στην Ισπανία μεταξύ αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο Λουκάς Θεοχαρόπουλος διακρίθηκε με τον τίτλο του «2ου καλύτερου πολεμιστή».
Αυτή είναι η ομάδα «Ζευς»
Η ομάδα «Ζευς» έχει καταφέρει να αποτελεί έναν από τους καλύτερους «πρεσβευτές» της Ελλάδας της κρίσης, στο εξωτερικό.
Αν κάποιος διαβάσει τα σχόλια ξένων, σε εξειδικευμένα έντυπα και site, θα διαπιστώσει πως όχι μόνο βοηθούν στην βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύουν περίτρανα το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας και των στελεχών της.
Αλλά και στο εσωτερικό, η παρουσία της ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων, προκαλεί θαυμασμό, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου.
H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" (F-16 Demo Team), αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+.
Ελιγμοί Επίδειξης
Το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat). Πιο συγκεκριμένα:
- Υψηλή Επίδειξη (High Show): Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 7000 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
- Μεσαία Επίδειξη (Low Show): Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 2500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
- Χαμηλή Επίδειξη (Flat Show): Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 1500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL) και οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
Για την εκτέλεση του προγράμματος επίδειξης το αεροσκάφος πετά χωρίς εξωτερικά φορτία (καθαρή διαμόρφωση) ή μπορεί να φέρει τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (Conformal Fuel Tanks-CFT's). Το Ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT.
Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Κάθε πτήση επίδειξης πληρεί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.
Ποιοι είναι οι πιλότοι
Σμηναγός (Ι) Σωτήριος Στράλης
O Σμηναγός (Ι) Σωτήριος Στράλης είναι Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "ΖΕΥΣ".
Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1300 είναι σε αεροσκάφη F-16.
Σμηναγός (Ι) Λουκάς Θεοχαρόπουλος
Ο Σμηναγός (Ι) Λουκάς Θεοχαρόπουλος, οποίος εκτέλεσε και τους ελιγμούς στην επίδειξη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εορτασμώς της 28ης Οκτωβρίου, είναι Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "ΖΕΥΣ".
Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1998. Το 2004, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/335 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ ενώ το 2007 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2008 υπηρετεί στην 343 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1500 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1100 είναι σε αεροσκάφη F-16.