Την ενίσχυση της Frontex στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί
Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες για μία σύνοδο της ΕΕ κατά την οποία οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα διασφαλίσουν το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στο εσωτερικό της ΕΕ και τις δυσκολίες της Ελλάδας να ελέγξει ροές ανθρώπων χωρίς προηγούμενο που φθάνουν μέσω της Τουρκίας και κατευθύνονται μαζικά βορειότερα στην Ευρώπη.
Καλώντας για την ενίσχυση της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex, τη βοήθεια της οποίας ζήτησε η Ελλάδα χθες αφού δέχθηκε έντονη πίεση από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο ντε Μεζιέρ είπε πως αναμένει ότι ο ρόλος της Frontex θα είναι επαυξημένος στις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου.
«Η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση... που θα έχει σκοπό όταν ένα εθνικό κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον του στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε αυτό να μπορεί να το αναλάβει η Frontex», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η κυρίαρχη ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ για εκείνο το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της περιοχής Σένγκεν που τους ανήκει προστατεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ.
Ο ντε Μεζιέρ σημείωσε τη γαλλο-γερμανική ώθηση για τη Frontex, ο ρόλος της οποίας είναι κυρίως να συντονίζει τις εθνικές συνοριακές υπηρεσίες, που θα συμπληρωθεί με ένα πιο φιλόδοξο σύστημα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και ακτών. Δεν είπε κατά πόσο οι νέες προτάσεις θα ενισχύουν την ικανότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει στην περίπτωση ενός απρόθυμου κράτους-μέλους.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει στις 15 Δεκεμβρίου τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Φρουράς των Συνόρων και των Ακτών.
Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο υφιστάμενος Κώδικας Συνόρων Σένγκεν προβλέπει συστάσεις στα κράτη-μέλη που ζητούν βοήθεια από την ΕΕ «στην περίπτωση σοβαρών ελλείψεων σε σχέση με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».
Άλλοι υπουργοί και η Επιτροπή χαιρέτισαν την απόφαση της Ελλάδας να δεχθεί περισσότερη βοήθεια από τη Frontex.
Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ είπε: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει τελικά την ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Εδώ και πολλούς μήνες ζητούσα η Ελλάδα να παραδεχθεί αυτή την ευθύνη και να είναι έτοιμη να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην ορθή κατεύθυνση».
«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν, αλλά το σύστημα βρίσκεται υπό πίεση»
«Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένα τονίσει πόσο σημαντική θεωρεί την ελεύθερη κίνηση προσώπων και την Συνθήκη Σένγκεν και το πόσο η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία κίνησης προσώπων - κάτι το οποίο επιθυμούμε -, σχετίζεται άμεσα με το πώς είμαστε ως Ευρώπη στην θέση να φυλάξουμε αποτελεσματικά και να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ζώνη Σένγκεν να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
«Έχουμε επισημάνει αυτή την συσχέτιση επανειλημμένα και αυτό είναι όλο όσο μπορώ να πω για αυτό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το Βερολίνο βλέπει το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως ευρωπαϊκό καθήκον. «Θέλουμε να δώσουμε στήριξη, όπου είναι απαραίτητη, στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην γεωγραφική θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται πάνω τους. Θέλουμε να διατηρήσουμε την Σένγκεν, γνωρίζουμε όμως - και αυτό το μάθαμε αυτή την χρονιά - ότι το σύστημα βρίσκεται ύπο κάποια πίεση και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.
Ικανοποιημένοι στη Κομισιόν από τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών
Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες.
Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με τα Σκόπια και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό.
Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.
Όσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες.
Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με τα Σκόπια.