Τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

«Τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν» έβαλε το αποψινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας- Οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαντις προσπάθειες της χώρας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
4'

Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι το αποψινό Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Άσελμπορν, όσο και ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβράβευσαν την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει και γι’ αυτές που ξεκινάει. Και οι δύο, είπε ο Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική σε αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να πιστοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης.

«Κάποιοι εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα. «Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες και ασύνδετες προσπάθειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ οι ομόλογοί του υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα. «Καταδικάσαμε τις μονομερείς ενέργειες. Είπαμε ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φραγμούς, αλλά στον καλύτερο συντονισμό», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

«Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το παιχνίδι περί ενοχής της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Γ. Μουζάλας και κατέληξε λέγοντας ότι όντως υπάρχουν αδυναμίες από ελληνικής πλευράς, αλλά σήμερα αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια της χώρας.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι αξιοθαύμαστες»

Τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αναγνώρισαν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς τις μαζικές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα», δήλωσε ο Γιαν Άσελμπορν, τονίζοντας ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες στη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots). «Πρέπει να μπούμε στη θέση της Ελλάδας. Υπάρχουν πέντε νησιά κοντά στα τουρκικά παράλια», πρόσθεσε στη συνέχεια ο ίδιος.

Σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, που πρώτη εισήγαγε η Γερμανία, ο Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι το Μάρτιο θα εξεταστεί η δυνατότητα παράτασής τους, πέρα των έξι μηνών που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν. Όπως είπε, το άρθρο 26 της συνθήκης, παρέχει τη νομική κάλυψη για μια τέτοια παράταση, αλλά η ενεργοποίησή του πρέπει να βασίζεται σε “αποδεδειγμένα γεγονότα” που σχετίζονται με «σοβαρές αδυναμίες».

«Η προθεσμία αυτή για την Γερμανία και την Αυστρία λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο», εξήγησε ο Γ. Ασέλμπορν
Συνεχίζοντας, ο Γ. Άσελμπορν ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται «νομικά» ο «αποκλεισμός» ή «έξοδος» κάποιου κράτους μέλους από τη ζώνη Σένγκεν. Όταν υπάρχουν προβλήματα, εξήγησε, λαμβάνονται «σταδιακά μέτρα» με βάση τους «κανόνες».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά μόνο εάν όλοι πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε ο ίδιος και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία και να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρωθεί η λειτουργία των hotspots στις χώρες αυτές.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) και την συμφωνία με τη Frontex για τα χερσαία σύνορά της με τα Σκόπια.

«Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για πολιτική προστασία», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της , στέλνοντας προσωπικό για τη στήριξη της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις