Μουζάλας: Παρατηρητές από τα Σκόπια στα ελληνικά σύνορα, ζητά η Frontex!!!

Εν αναμονή 1.600 ανακριτών της Frontex στα σύνορά μας, Γερμανία και Γαλλία εισηγούνται την παρέμβασή της στα σύνορα κρατών μελών της ΕΕ, δίχως καν να προηγείται σχετικό αίτημα! Παράλληλα, σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκαλύπτει … περίεργα παιχνίδια της Frontex στα σύνορά μας με τα Σκόπια!

Μουζάλας: Παρατηρητές από τα Σκόπια στα ελληνικά σύνορα, ζητά η Frontex!!!
5'

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ FRONTEX ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ!

Μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο ζητά την διεύρυνση της συνθήκης Σένγκεν (ή την επιλεκτική της κατάργηση;) με σκοπό η Frontex να επεμβαίνει αυτοβούλως!

Όπως μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, Μεζιέρ και Καζνέβ ζητούν από την ΕΕ «η Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη».

Εάν γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα ανοίγει ένας… περίεργος δρόμος για τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς αποδυναμώνεται ο ρόλος στα σύνορά τους. Γιατί; Διότι μέχρι τώρα η ανάπτυξη της Frontex επιτρέπεται μόνον στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος το ζητήσει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η ΕΕ σκοπεύει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της Frontex και εξετάζεται σοβαρά η Γαλλογερμανική πρόταση.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η διαμόρφωση του σχεδίου είναι πολιτικά ευαίσθητη, διότι παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών».

Σε δηλώσεις του στο ZTF ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε για την προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου αυτόνομης δράσης της Frontex, πως: «Αυτό είναι σίγουρα μια συνέπεια του ότι εδώ και χρόνια παρακολουθούμε ότι μια κοινή ευθύνη, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, εν μέρει δεν εκπληρώνεται από τα κράτη-μέλη. Αυτό οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της ΕE, για αυτό μπορώ να κατανοήσω πολύ καλά αυτή την συζήτηση».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ χαρακτήρισε «σχετική» την κυριαρχία σε εποχές μαζικού προσφυγικού κύματος και τόσο μεγάλων κρίσεων: «Η κυριαρχία της ΕΕ να φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα είναι πραγματικά σημαντική και ωφελούνται όλα τα κράτη-μέλη από αυτό».

Άραγε, τα «αφεντικά» της ΕΕ θα επιδείξουν ανάλογη «ευαισθησία» και «ετοιμότητα» ώστε να συστήσουν και ένα όργανο εξέτασης των καταγγελιών για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από την Frontex (όπως άλλωστε έχουν ζητήσει εδώ και καιρό ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους);

Η Frontex και τα επικίνδυνα παιχνίδια στα σύνορα με τα Σκόπια!


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Mega, από την ελληνική πλευρά έχουν ζητηθεί 1.600 άτομα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός, στο κείμενο της Frontex αναφερόταν ότι: «Συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και μπήκαν στη θέση τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός, έκανε λόγο για αδικία απέναντι στη χώρα μας, αναφερόμενος στην κριτική για τους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι πέρασαν από τη Λέρο.

«Από τους 8 τρομοκράτες, απεδείχθη ότι οι δυο πέρασαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από τη Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως: «Έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε» και συνέχισε: «Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι».

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο»!

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, ο Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε: «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ' ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα, αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσει». Υποστήριξε δε, πως μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη «θα έχει καθαρίσει».

«Έχουμε συνεννοηθεί με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα», ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι: «Θα γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Δείτε ΕΔΩ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή