Προσφυγικό: Οι Γερμανοί και Τούρκοι στο Αιγαίο με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ

Με αριστοτεχνικό τρόπο οι… φίλοι μας οι Γερμανοί, κατάφεραν όχι μόνο να μας διαλύσουν οικονομικά, όχι μόνο να αγοράσουν κοψοχρονιά τα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο να καταλύσουν την εθνική μας κυριαρχία ελέγχοντας τη δημοσιονομική αυτοτέλεια της χώρας, αλλά να καταλάβουν πλήρως τον έλεγχο του Αιγαίου.
6'

Τι σημαίνει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις ελληνικές θάλασσες – Πώς η Γερμανία αποκτά τον έλεγχο της ελληνικής επικράτειας

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ουσιαστική «κατοχή» και μάλιστα χωρίς να προκύψει πολεμική σύρραξη.

Η είδηση πέρασε στα… ψιλά από τα συστημικά ΜΜΕ.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποστολή «χωρίς καθυστέρηση» ισχυρής ναυτικής δύναμης, με σκοπό την παρακολούθηση των προσφυγικών κυμάτων που προέρχονται από την Τουρκία και την αντιμετώπιση των διακινητών.

Προσέξτε: Το NATO αποφάσισε ομόφωνα να παράσχει την υποστήριξή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ύστερα από κοινό αίτημα της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Κοινό το αίτημα!

Η νατοϊκή επιχείρηση θα ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά).
Προσέξτε τώρα και το καλύτερο:

Η διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ θα γίνεται από τη Γερμανία!!!!

Τι θα κάνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ:

  • Η επιχείρηση θα κάνει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο και θα είναι σε συνεργασία με την Frontex.
  • Οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ούτε αναμένεται να κάνουν απευθείας επαναπροωθήσεις ή να σταματούν την πορεία των φουσκωτών. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις των λαθροδιακινητών.
  • Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύει για την Τουρκία. Αυτό θα γίνεται από τα υπόλοιπα πλοία της ναυτικής διοίκησης.
  • Όλα τα άτομα που θα συλλέγονται από την Τουρκία με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφονται στα εδάφη της.
    Είναι προφανές πως για όλα τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα δικά της ανταλλάγματα από τη Γερμανία, τα οποία όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ακόμη και η υποχώρηση της Αθήνας αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε ανταλλάγματα, όπως χαλαρότητα εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου στο ασφαλιστικό και την αξιολόγηση.

Αν ένα πλοίο του ΝΑΤΟ εντοπίσει φουσκωτό θα ενημερώνει τη Frontex. Αν η βάρκα είναι στα Τουρκικά ύδατα όσοι επιβαίνουν θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Αν η βάρκα περάσει στα ελληνικά ύδατα θα μαζεύει τους πρόσφυγες το λιμενικό της Ελλάδας, στη συνέχεια στο πλοίο του ΝΑΤΟ και πάλι πίσω στην Τουρκία.

Παρ' όλα αυτά εγείρονται αρκετά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά το πώς θα εφαρμοστεί πρακτικά αυτή η συμφωνία.

Κατ΄αρχάς, ακόμη είναι ασαφές ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα των επιχειρήσεων, ενώ εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι από την παρουσία τόσων πολλών αεροναυτικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.

Επιπλέον, ερώτημα γεννάται για το πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή εμπλοκή και βεβαίως σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται η ελληνική αρμοδιότητα στο καυτό ζήτημα της ευθύνης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Διπλωμάτες με γνώσεις του διεθνούς ΝΑΤΟϊκού δικαίου εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο το Καταστατικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλύπτει τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις πολιτικού χαρακτήρα, όπως αυτές που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Όλα αυτά σηματοδοτούν πλέον μια νέα πραγματικότητα για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλάζοντας άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη γειτονιά μας και το χειρότερο είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις πολύ σοβαρές εξελίξεις.

Το γεγονός ότι μια μεγάλη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα «εισβάλει» στο Αιγαίο, έχοντας μοναδικό σκοπό την εποπτεία που θα αφορά τους Τούρκους διακινητές, σίγουρα βάζει σε σκέψεις. Είναι φανερό πως η Τουρκία, που είναι μάλιστα εκτός ΕΕ, έχει τον πρώτο λόγο όσον αφορά το προσφυγικό, το οποίο ίσως χρησιμοποιεί για γεωστρατηγική εξουδετέρωση της Ελλάδας, με τις «ευχές» της Γερμανίας.

Μάλιστα η Τουρκία φαίνεται πως ασκεί παράλληλα μια εξωτερική πολιτική πίεσης ώστε να επωφεληθεί σε όλα τα επίπεδα όπως ένταξη στην ΕΕ, δικαιώματα στο Αιγαίο και φυσικά κονδύλια από την Ευρώπη με αφορμή το μεταναστευτικό.

Εκτός από τα παραπάνω, στο Αιγαίο ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, διακυβεύονται πολλά και πλέον έχει δοθεί η αφορμή σε τρίτους να παίξουν ένα νέο πολιτικό και γεωπολιτικό παιχνίδι, που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στη ιστορία των ελληνο-νατοϊκών σχέσεων που θα εμπλακούν ναυτικές δυνάμεις της συμμαχίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς να υπάρχει μάλιστα κάποιο χρονοδιάγραμμα, κάτι που επίσης δημιουργεί έντονους προβληματισμούς.

Να σημειωθεί πως στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ (αποτελείται από τέσσερα πολεμικά σκάφη) που θα «οργώνει» το Αιγαίο, θα βρίσκεται και μια τουρκική φρεγάτα που θα «συλλέγει» πληροφορίες για τα μεταναστευτικά κύματα που εξορμούν στο Αιγαίο, ενώ θα γίνεται καταγραφή των διακινητών με σκοπό την αντιμετώπισή τους.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στολτεμπεργκ, διευκρινίζοντας για την αποστολή πως η αποστολή δεν έχει να κάνει με την διακοπή της κίνησης ή προώθησης προς την μεριά της Τουρκίας, των σκαφών με τους πρόσφυγες, αλλά η συμβολή στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών στον τομέα της επιτήρησης, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και στην παράνομη διακίνησή τους.

Με αυτή τη λύση πλέον, η Ελλάδα, αποδέχεται και επίσημα πως αδυνατεί να περιπολήσει το Αιγαίο, ζητώντας την συμβολή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Όμως από αυτό δημιουργείται και ένα άλλο καίριο ζήτημα, που είναι μεν διαδικαστικό όμως μεγάλης σημασίας. Μέχρι να δημιουργηθούν τα αρμόδια κλιμάκια διοίκησης αλλά και ο τρόπος που θα διεκπεραιωθεί η επιχείρηση, από που θα ασκείται η εποπτεία και τα διοικητικά φύσεως ζητήματα;

Όλα αυτά συνηγορούν πως μια Νατοϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο, δεν θα μείνει χωρίς να υπάρξει «πάτημα» από την Τουρκία, αφού η Άγκυρα είναι πλέον φανερό πως θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως εργαλείο αναθεώρησης των όσων μέχρι σήμερα ισχύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ένα από τα χειρότερα σενάρια που ίσως να ισχύουν είναι πως, εάν οι μεταναστευτικές ροές όντως κατευθύνονται από τις Τουρκικές αρχές, τότε τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σημεία του Αιγαίου που τελούνται υπό «τουρκική αμφισβήτηση», με την Άγκυρα να μη διστάσει να εφαρμόσει «ειδικά σχέδια» με στόχο την πρόκληση κρίσης παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων.

Όπως φάνηκε και στο παρελθόν, η Τουρκία ακολουθεί σταθερά μια γεωστρατηγική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με την έκδοση NOTAM, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της συντριβής του ελληνικού ελικοπτέρου, στην περιοχή όπου ενεργούσαν έρευνα οι ελληνικές δυνάμεις στην Κίναρο, με την Άγκυρα να αμφισβητεί επίσημα τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που αναμένεται να κάνει και στο μέλλον σε μεγαλύτερη ένταση, με αφορμή τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Σχετικές ειδήσεις