Κύπρος: Επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος
Τριάντα εφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 15 Ιουλίου από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β', κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου ήχησαν το πρωί, την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα (08:20) ενώ στο κοιμητήριο της Λευκωσίας ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρουσία του προέδρου Δ. Χριστόφια, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και έγινε κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.
Στις 12 το μεσημέρι, συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση η Βουλή για την καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε πέντε μέρες μετά. Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο πρόεδρος Χριστόφιας.
«Σεβασμός της ιστορικής αλήθειας»
Την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής αλήθειας και συντήρησης της ιστορικής μνήμης, για να αντλούνται διδάγματα και για να είναι η δημοκρατία και οι θεσμοί της ακατάλυτοι και απαραβίαστοι, υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας και Γεωργίας, Δημήτρης Ηλιάδης, στην ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων στο πραξικόπημα του 1974, για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τριάντα επτά χρόνια μετά, τόνισε, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται και το κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ οι δύσκολες συνθήκες όσο περνά ο καιρός γίνονται δυσκολότερες.
Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είπε, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ενώ σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο έχει σκληρύνει τη θέση της, αλλά αμφισβητεί ακόμα και θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ή προσέγγιση απόψεων.
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, της μεθοδικότητας, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, κατέληξε ο κ. Ηλιάδης.
Ανακοινώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα με τα οποία αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνωστές της Δημοκρατίας και κάνουν λόγο για "ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής".
Όμως, προσθέτουν, "δεν θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε τα πικρά διδάγματα για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία".
Τα κόμματα επισημαίνουν ότι η τριακοστή έβδομη επέτειος της αποφράδας εκείνης ημέρας, "βρίσκει το κυπριακό σε μια πορεία με αδιευκρίνιστη κατάληξη, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και της στάσης που τηρεί η διεθνής κοινότητα".
Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του αγώνα, για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.