Στα όρια οι σχέσεις με την Αυστρία: Απαιτεί έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Με ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και σκληρή «κόντρα» Ελλάδας - Αυστρίας για τα ανοικτα σύνορα και το προσφυγικό ολοκληρώθηκετο Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ - Απίστευτος ισχυρισμός από την Αυστριακή ΥΠ.ΕΣ. και άγριος καυγάς με Μουζάλα.

Στα όρια οι σχέσεις με την Αυστρία: Απαιτεί έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
10'

Ένταση υπήρξε κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε προς την αυστριακή πλευρά πως οι δράσεις της χώρας «δεν είναι φιλικές» και αφαιρούν χρόνο προετοιμασίας από Ελλάδα, πλήττοντας παράλληλα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ζήτησε να ανακληθούν τα μέτρα της κλειστής Διάσκεψης των «9» στη Βιέννη, ενώ έγινε λόγος και για την ανάκληση της πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία. Παράλληλα, πως ο Έλληνας ομόλογός της παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και ως εκ τούτου πρέπει να βγει από τη Σένγκεν, ισχυρίστηκε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ! Διαψεύδει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προκλητική η στάση της Αυστρίας με νέες απειλές

Τις απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε και σήμερα σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ.

Νέες ειρωνείες από την Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ

Ως ένδειξη πως «ολοφάνερα υπάρχει κινητικότητα», σχολιάζει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τη σημερινή ανάκληση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα, της Ελληνίδας πρέσβειρας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη.

Σε αποψινές δηλώσεις της, η κ. Μικλ-Λάιτνερ παρατηρεί πως οι εξελίξεις στην Αθήνα δείχνουν απλά και μόνον πως «επιτέλους κάτι κινείται», ωστόσο στο θέμα των προσφύγων, η ίδια παραμένει στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, γιατί ως υπουργός Εσωτερικών είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας της και δεν μπορεί να αποδεχθεί πως θα στέλνονται συνεχώς πρόσφυγες.

Παραπέμποντας στην ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε στις δηλώσεις της, πως τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπορέσει να ενημερωθεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κατάσταση στην Αυστρία, όπως επίσης και κατά μήκος της «Διαδρομής των Βαλκανίων».

Η ίδια πρόσθεσε δε, πως η Αυστρία δεν έχει καμία κατανόηση για το ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επενδύσει για την προστασία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ - και πως, εκτός τούτου, η Frontex προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για την Ελλάδα.

Ωστόσο, κατά την άποψή της, ενόσω δεν προστατεύονται τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, η ΕΕ θα έχει περιορισμένη ικανότητα δράσης.

«Θερμό» το κλίμα για τις θέσεις της Ελλάδας

Ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες-μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και συγκεκριμένα για την πρωτοβουλία της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα διότι της αφαιρεί το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, εξήγησε για ποιό λόγο έγιναν μονομερείς ενέργειες, λέγοντας ότι η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι η «μίνι σύνοδος» αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλίμα προς την Ελλάδα ήταν φιλικό όχι μόνο από τις συνήθως φιλικές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι οι μονομερείς ενέργειες δε βοηθούν , αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ανάλογη στάση κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική Προεδρία, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σύμφωνα με το Γ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά ζήτησε να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και να τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβαν, παρουσία του προέδρου της ΕΕ Τουσκ, οι χώρες που σήμερα έχουν κλειστά τα σύνορα. Να επανέλθει δηλαδή το status quo στα σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Ο αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση γιατί στόχος της είναι να την αποφύγει. Η Ελλάδα, είπε θέλει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες οδηγώντας τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο Γιάνης Μουζάλας δεν έκρυψε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ»

Τέλος, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δε ζητά ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. έχει μόλις 10 ημέρες αλλιώς καταρρέει το σύστημα

Προειδοποίηση με πολλούς αποδέκτες για το Τουρκία απηύθυνε ο επίτροπος Μετανάστευσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δραματικό τόνο τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόλις 10 ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως».

Σε δηλώσεις, του ο επίτροπος επεσήμανε τη σημασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγάιο για την αντιμετώπιση των διακινητών.

Αποκλειστικό θέμα σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε ήταν το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Η σύνοδος έγινε στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με τελευταίο επεισόδιο την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη στην Βιέννη για διαβουλεύσεις.

Στο πλευρό της Ελλάδας η Ολλανδία

Υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της σημερινής συνόδου, Κλάας Ντάικχοφ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος είναι να γίνονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής και σε δεύτερη φάση να κατανέμονται τα βάρη μέσω της μετεγκατάστασης.

«Στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη της Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όσοι έρχονται θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν ή να επιστραφούν πίσω σε περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ έχει τη νομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να επιστρέψει όλους όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου; Συγκεκριμένα, ποιος και υπό ποιες προθεσμίες μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Και επίσης, τι εγγυήσεις έχετε ότι η Τουρκία πρώτα απ’ όλους θα δεχθεί αυτούς τους όρους;

Εργαζόμαστε γι’ αυτό με την Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων, δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται.

Έγινε αναφορά σήμερα στο άρθρο 26 το οποίο συνεχίζει να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα; Τι αναμένετε να κάνει ακόμα η Ελλάδα στο διάστημα των τριών αυτών μηνών και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση;

Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα σήμερα. Είναι σε εφαρμογή. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορά κάποιου είδους αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά ο στόχος είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που άλλα κράτη-μέλη έχουν πάρει ήδη και να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει νομική βάση και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι για να σπρώξουμε έξω μια χώρα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή