Επίσκεψη του γ.γ. ΝΑΤΟ στην Αθήνα με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Στην Ελλάδα αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μεταφέροντας το μήνυμα τόσο στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι και τα Δωδεκάνησα, όπως έχει συμφωνηθεί.
1'

Ωστόσο, η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στη χώρα μας έρχεται σε μια στιγμή, κατά την οποία η Άγκυρα επιδεικνύει μια άκρως προκλητική στάση, αφού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πάντως, αμέσως μετά την Αθήνα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματισμένη επίσκεψη και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα των νατοϊκών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η δραστηριότητα του στόλου της Συμμαχίας εκτείνεται ανάμεσα στη Χίο και τη Μυτιλήνη, τη στιγμή που υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφύγων και των μεταναστών καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής, ιδίως από τη στιγμή που οι γείτονες επιμένουν στο παιχνίδι της πρόκλησης.

Σχετικές ειδήσεις