Σε ρόλο ικέτη ο Τσίπρας συναντιέται με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ – Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Εντούτοις, η υποχωρητικότητα που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά απέναντι στην αμφισβήτηση γεωγραφικών κεκτημένων, τα οποία έχουν προκύψει βάσει διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, δεν βοηθούν στην εμπέδωση από πλευράς γειτόνων πως ασκείται διπλωματία με ίσους όρους. Πόσω δε μάλλον τη στιγμή, που η Τουρκία διεκδικεί ρόλο γενικού «δερβέναγα» στα σύνορά της με την Ελλάδα κι ενώ παράλληλα συνεχίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την περιοχή της Δυτικής Θράκης.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρα θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές στον κ. Ερντογάν πως η ένταση που παρατηρείται στο Αιγαίο, ιδίως μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία, δεν συμβάλλουν στην προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.
Όπως είναι φυσικό, το προσφυγικό και η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο πολιτικοί. Η άρνηση των Βρυξελλών για παραχώρηση βίζας προς την Άγκυρα αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ενδεικτικά, όπως εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν βρεθεί λύση, τότε απλώς το «deal» θα μείνει «κενό γράμμα», με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την ανάσχεση των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Και στη μέση η Μέρκελ
Την ίδια ακριβώς ημέρα που ο πρωθυπουργός συναντάται με τον αρχηγό του τουρκικού κράτους θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης του ΟΗΕ.
Το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο από τη στάση του κ. Ερντογάν σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για τη διαχείριση του προσφυγικού. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ενοχληθεί και από την αντικατάσταση του Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και από την πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου να ασκεί προσωπικά την εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Μέρκελ θα βρεθεί σε κοινό πάνελ για το προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο της Διάσκεψης κάτι που συνεπάγεται πως δεν αποκλείεται και μια ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσά τους.
Στις καλένδες το Κυπριακό
Μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει, εξάλλου, τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν είναι και το Κυπριακό, καθώς ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως η επίλυσή του δεν θα επέλθει ούτε και φέτος, μιας και η Τουρκία επιχειρεί να δυναμιτίσει εκ νέου τις προσπάθειες του διαλόγου.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στον διάλογο που εκτυλίσσεται ανάμεσα στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Στην Κωνσταντινούπολη, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα επισκεφθεί και επισήμως την Αθήνα.