Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργή η απαίτηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων
Στην Κάνδανο της Κρήτης βρέθηκε σήμερα (03/06/2016) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για την επέτειο των 75 χρόνων από την καταστροφή του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και χαρακτήρισε χρέος του να βρίσκεται σε χώρους θυσίας που στέλνουν το μήνυμα «ποτέ πια πόλεμος».
Αναφερόμενος στην ανάγκη υπεράσπισης της ιερής αλήθειας πρόσθεσε: «Πολλώ μάλλον όταν υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιστορικοί και δη Γερμανοί, ευτυχώς ελάχιστοι και απομονωμένοι, που δεν αισχύνονται να αρνούνται ιδίως τη σφαγή της Κανδάνου και της Βιάννου από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Πρόκειται για πραγματικούς διαστροφείς της ιστορίας, οι οποίοι θα παίρνουν πάντα την απάντηση που τους αξίζει. Τα, δε, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, προτίστως για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τις διακρίσεις που απονέμουν. Και από την άλλη πλευρά, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας. Διότι, δίχως την επικράτησή τους υπάρχει ο κίνδυνος, ολοκαυτώματα όπως αυτό της Κανδάνου, έστω και με άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».
Για ακόμη μία φορά, ο κ. Παυλόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.
Ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Κανδάνου, ενώ είχε προηγηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κανδάνου, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος.
Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.
Στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε την κυβέρνηση ο υφυπουργός επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ενώ το «παρών» έδωσε το σύνολο των τοπικών Αρχών.