Επικίνδυνο εθνικιστικό «παραλήρημα» από Αλβανία και Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας
Διάχυτη είναι η αίσθηση πλέον ότι η Ελλάδα πλασάρεται ως μια χώρα εξαιρετικά αδύναμη στο γεωγραφικό «σταυροδρόμι» της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αφενός να κάνει διφορούμενες δηλώσεις, όπως αυτή του Νίκου Ξυδάκη, για το εάν θα πρέπει ή όχι να αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αφετέρου να ποζάρει με χαμόγελα στο γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με φόντο χάρτη της αλβανικής επικράτειας στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και ελληνικά εδάφη!
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ – ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – Η ΚΑΠΗΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Όχι, δεν είναι ο γιαλός στραβός, αλλά η ελληνική εξωτερική πολιτική που ασκείται πλημμελώς, τη στιγμή που τόσο οι βόρειοι όσο και οι ανατολικοί γείτονες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σκηνικό σύγκρουσης με την Ελλάδα.
Ξεκινώντας από την Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επαναφέρει καταστάσεις που θυμίζουν πολύ το κλίμα λίγο πριν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όταν η Ελλάδα ηττήθηκε και υποχρεώθηκε σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση με τους εξ ανατολών γείτονες.
Αιτία στέκεται, τούτη τη φορά, η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μεταδώσουν σε ζωντανή μετάδοση το Κοράνι, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, από το χώρο της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μέσα στο παγκόσμιο μνημείο και στο «φάρο» της Ορθοδοξίας - στην ουσία - το ανώτατο θρησκευτικό σύμβολο του Ισλάμ.
Οι αρχικές αντιδράσεις της Ελλάδας ήταν πολύ χλιαρές, ενώ περίεργη ήταν και η αρχική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος, αν και αρχικά είπε ότι η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν είναι κάτι τραγικό, εν συνεχεία το «μάζεψε», λέγοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι οικουμενικό μνημείο και είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί».
Ακολούθησε η προκλητικότατη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήριζε «απαράδεκτη» την αντίδραση της Αθήνας για την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς, σε απαράδεκτο ύφος, έσπευσε να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα μας, μιλώντας για ασέβεια και αδιαφορία της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης: «Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα».
Η ανταπάντηση της Αθήνας ήταν εκ νέου άνευρη και χλιαρή και δεν ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά μέσω κύκλων: «Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές απέρριψαν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη». Επιπλέον, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωναν πως «τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».
Εξοργισμένος ο Πούτιν
Ο Ερντογάν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, δίχως ουσιαστικά κανέναν αντίπαλο, αλλά με την Ρωσία και ειδικότερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζεται εξοργισμένος με την ιερόσυλη ασέβεια του «σουλτάνου».
Η Μόσχα έχει αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι βουλευτές της ρωσικής Δούμας (Βουλή), προκάλεσαν διακομματικό ψήφισμα, με αίτημα να επιστραφεί η Αγία Σοφία στον φυσικό της δικαιούχο: το Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης.
Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός
Τη στιγμή που η Άγκυρα ακολουθεί το δρόμο της σύγκρουσης με την Ελλάδα, και οι βόρειοι γείτονές μας αρχίζουν να γίνονται εκ νέου προκλητικοί. Ήδη από τη Δευτέρα (06/06/2016), όταν ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τα Τίρανα, οι Τσάμηδες διοργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ, φωνάζοντας ανθελληνικά συνθήματα.
Εκείνο που προξένησε εντύπωση, αρχικά, ήταν το γεγονός ότι η διαδήλωση έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Όμως κι αυτό είχε την εξήγησή του, καθώς στην κυβέρνησή του συμμετέχει και το κόμμα των Τσάμηδων (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας), το οποίο οργάνωσε τη διαμαρτυρία.
Σε αντίθεση με τη στάση που επέδειξε προς τον Ερντογάν, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία καυτηριάζει τη διατάραξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και επιπλέον θυμίζει προς τη μικρονοϊκή πολιτική ηγεσία των Τσάμηδων, γιατί όχι και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι οι Τσάμηδες του 1941-1944 συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς ναζί, πραγματοποιώντας βιαιοπραγίες, καταστροφές περιουσιών αλλά και φόνους εις βάρος Ελλήνων της Ηπείρου. Παράλληλα, με τον τερματισμό της ιταλογερμανικής εισβολής εγκατέλειψαν περιφρονημένοι την Ελλάδα ακολουθώντας αυτοβούλως τους εισβολείς.
Όμως, παρά την ανακοίνωση αυτή, η πρόκληση παραμένει ενεργή και συντηρείται ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Ράμα. Όταν την Τρίτη ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκαν από κοινού στην «Αίθουσα των Χαρτών», με φόντο έναν χάρτη που απεικονίζει την Αλβανία να επεκτείνεται και σε εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα.
Τα ερωτήματα για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι αμείλικτα και, προς ώρας, παραμένουν αναπάντητα:
Ο κ. Κοτζιάς δεν αναρωτήθηκε τι χάρτης ήταν αυτός; Δεν παραξενεύτηκε με τις ελληνικές περιοχές που περιελάμβανε; Γιατί δεν αντέδρασε; Γιατί δεν ρώτησε τον Αλβανό πρωθυπουργό παρά επιδόθηκε σε φιλικά χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους; Πώς είναι δυνατόν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να συνομιλεί και να χασκογελά με τον Αλβανό πρωθυπουργό κάτω από έναν χάρτη στο οποίο αμφισβητούνται ελληνικά εδάφη;
Η «Μεγάλη Ιδέα» της Αλβανίας αρχίζει να καλλιεργείται εκ νέου, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις αλυτρωτικές κινήσεις των Τούρκων. Εάν η ελληνική πλευρά εξακολουθήσει την τακτική της «χαλαρής» αντιμετώπισης, τότε διαλέγει ένα διπλωματικό μονοπάτι με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες τόσο για τα θρησκευτικά όσο και για τα γεωγραφικά κεκτημένα της.