Πραξικόπημα Τουρκία: Διπλωματικός πυρετός Αθήνας – Άγκυρας για τους 8 αξιωματικούς
Επέστρεψε στην Τουρκία το ελικόπτερο – Στον Εισαγγελέα οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί – «Δεν θα τους σκοτώσουμε» διαβεβαιώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να μελετηθούν όλες οι πτυχές του περιστατικού αυτού, καθώς η Τουρκία έχει ζητήσει επισήμως την έκδοση των 8 επιβαινόντων.
Νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι εισηγούνται στην κυβέρνηση ότι η ασφαλέστερη πολιτική επιλογή της Ελλάδας είναι η έκδοση των 8 συλληφθέντων στην Τουρκία, τηρώντας, βεβαίως όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.
Ο Νίκος Κοτζιάς είναι σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη με τον Νίκο Κοτζιά να του απαντά ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και με την τήρηση των διαδικασιών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις που δεσμεύουν την Ελλάδα
Οι διπλωματικές Αρχές σημειώνουν ότι κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης πτυχές είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω των δημόσιων δηλώσεων για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή των 8 αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, καθώς στη χώρα του δεν ισχύει η θανατική ποινή.
Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει με την Τουρκία διμερή σύμβαση περί έκδοσης προσώπων και ίσως χρειαστεί η κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και ενδεχομένως και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η Ελλάδα θα μελετήσει τα οριζόμενα από το διεθνές δίκαιο (Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948) για το ζήτημα της χορήγησης ασύλου.
Επέστρεψε στην Τουρκία το ελικόπτερο
Πίσω στην Τουρκία βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό ελικόπτερο τύπου Blackhawk που προσγειώθηκε το Σάββατο και στο οποίο επέβαιναν οι οκτώ αξιωματικοί του τουρκικού στρατού που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Οι τουρκικές Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία κάνοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του ελικοπτέρου καθώς ένα δεύτερο Blackhawk προσγειώθηκεστο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη και με δεύτερο πλήρωμα παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο και το επέστρεψε στη βάση της Καλλίπολης.
Τι υποστήριξαν οι Τούρκοι αξιωματικοί
Οι Τούρκοι φυγάδες είναι αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού και συμμετείχαν, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν χθες στον ανακριτή, σε αεροδιακομιδές τραυματιών από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος.
Την ώρα που πραγματοποιούσαν πτήση, τα ελικόπτερά τους, όπως ισχυρίστηκαν στον ανακριτή, βλήθηκαν από πυρά εδάφους και επέστρεψαν στη βάση τους. Εκεί αποφάσισαν με το τελευταίο αξιόπλοο ελικόπτερο να ζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα φοβούμενοι για τις οικογένειες τους στην Τουρκία.
Καταθέτουν αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα
Οι αξιωματικοί του ελικοπτέρου Black Hawk, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.
Η Υπηρεσία Ασύλου, θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.