Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: «Η Γερμανία πρέπει να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων»
"Τα Σκόπια μαζί με τη Βοσνία έχουν μείνει πίσω στα Βαλκάνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα στη διαφωνία του ονόματος",δήλωσε στην Deutsche Welle στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα οΔρ Φράντζ Λόταρ Λάτμαν, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και μέλος της προεδρίας της Γερμανικής Ένωσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Είναι, πραγματικά, δύσκολο να γίνει κατανοητό πως μια χώρα με πρόσφατη ιστορία, από το 1991, ξεκίνησε ως μια πολλά υποσχόμενη, στην οποία για παράδειγμα, όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες είχε μια υψηλή βαθμολογία, αλλά παρέμεινε στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
»Αρχικά, λόγω προβλημάτων με το όνομα και στη συνέχεια, επειδή οι πολιτικοί της, προφανώς, δεν ήταν σε θέση να σεβασθούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους που πραγματικά τους έβλεπαν ως εχθρούς. Δεν κατάλαβαν ότι σε μια δημοκρατία, πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, προκειμένου να προωθήσουν τα κοινά.
»Λόγω των δυσκολιών που ήρθαν από το εξωτερικό, όπως το άλυτο ζήτημα της ονομασίας, έδωσαν ευκαιρίες για δικαιολογίες για πουν «ότι για όλα φταίνε οι άλλοι (οι Έλληνες)».
»Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια λογική λύση. Δημιούργησαν μια κουλτούρα "πολιτικής της απομόνωσης’, εμποδίζοντας τη χώρα να βαδίσει μπροστά».
Στην ερώτηση πως αξιολογεί το ρόλο της Δύσης στην τρέχουσα κρίση στα Σκόπια ο Γερμανός καθηγητής απάντησε:
«Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία για νέες εκλογές και η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η χώρα από το εξωτερικό. Αυτό δυστυχώς, συμβαίνει στο σύνολο των Βαλκανίων. Ωθούνται να προχωρήσουν από το εξωτερικό, είτε αυτοί είναι οι Αμερικανοί είτε η ΕΕ.
»Πρέπει να πούμε ότι μετά από τόσο χρόνια, μετά από 25 χρόνια ανεξαρτησίας, η χώρα έπρεπε να προχωρά μόνη της. Αλλά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαδραματίζουν ένα εποικοδομητικό ρόλο μέσα από την πίεση που ασκούν. Δεν αρκεί μόνο η τέχνη της πειθούς, αλλά, (κύριο λόγο) έχουν οι πολλαπλές πιέσεις.
Η γενική στάση των χωρών της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας είναι επικριτική. Είναι έτοιμη (η Γερμανία) να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα ώστε να τεθεί ένα τέλος στον αποκλεισμό. Γιατί τα Σκόπια είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Στο σημείο αυτό τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες στην ΕΕ επικρίνονται που δεν πιέζουν περισσότερο την Ελλάδα ώστε να την καταστήσουν με σαφήνεια ότι είναι συμφέρον της να έχει καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη ο Γερμανός καθηγητής (φωτό) στην Deutsche Welle.