Ο Αραφάτ, ο Κοραντής και η Ελληνοϊσραηλινή φιλία
Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ ήταν ο αείμνηστος Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ όπως αποκάλυψε ο πρώην προϊστάμενος της ΕΥΠ και πλέον βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννης Κοραντής στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στην συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πανος Μπεγλίτης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τον σκοπό του επικείμενου ταξιδιού του στο Ισραήλ στις 4 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι η σύσφιξη των ελληνοισραϊλινών σχέσεων είναι μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας στην Μέση Ανατολή.
Στο σημείο αυτό όμως ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν τον φόβο μήπως και δημιουργηθεί πρόβλημα με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Συγκεκριμένα ο κ. Μουλόπουλος είπε « οι αλλαγές που γίνονται στα αραβικά κράτη θα έλεγα ότι πιθανότατα θα αλλάξουν τον πολιτικό και τον συμμαχικό χάρτη στην περιοχή.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια απομόνωση του Ισραήλ, άρα είναι μια επιλογή η οποία δεν ξέρω κατά πόσο μας συμφέρει».
Ο κ. Κοραντής όμως είχε άλλη άποψη και συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα : «Πολλά έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί σχετικά με το ενδεχόμενο να παρεξηγηθεί η Ελληνοισραιλική προσέγγιση και σύσφιγξη σχέσεων και συνεργασίας σε πολλά επίπεδα από τις αραβικές χώρες.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι στο Μέγαρο Βασιλίσσης Σοφίας και στο Μέγαρο Μαξίμου, επικρατούσε η ίδια αντίληψη πριν από κάποιες δεκαετίες και χρειάστηκαν κάποιες διπλωματικές, εμπιστευτικού χαρακτήρα κινήσεις και συναντήσεις με τον αείμνηστο κ. Γιάσερ Αραφάτ, στην Τύνιδα, για να διαπιστώσει η τότε ελληνική ηγεσία ότι ο Αραφάτ όχι απλώς δεν αντετίθεντο στην αναγνώριση του Ισραήλ, αντίθετα ήταν υπέρ θεωρώντας ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα πολύ καλό, σωστό και αντικειμενικό δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με το Ισραήλ.
Διάφορα φοβικά σύνδρομα καλλιεργούνται σε επίπεδο κοινής γνώμης, στον τύπο, αλλά και αλλού για κινδύνους που θα συνεπάγονταν όσον αφορά στην πρόσβαση μας στον αραβικό χώρο, όλα αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν….»