Κυπριακό: Έντονο παρασκήνιο με την ανταλλαγή χαρτών και το εδαφικό

Κυπριακό | Ειδήσεις: Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κατάθεση ή όχι χαρτών που αναμένεται σήμερα Τετάρτη 11/01/2017 - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από το Newsbomb.com.cy

Κυπριακό: Έντονο παρασκήνιο με την ανταλλαγή χαρτών και το εδαφικό
3'

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί - Έιντε και Μαυρογιάννη - Ναμί. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνει ο Ελληνοκύπριος εμπειρογνώμονας σχετικά με τους χάρτες.

Στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν το εδαφικό και θα καταθέσουν τους χάρτες τους.

Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ τη μετάβαση στη Γενεύη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Την ώρα που διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί... οικονομικός αναβρασμός λόγω της δραματικής διολίσθησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας με το ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0560 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 122,379 γεν, στο 0,8677 με τη στερλίνα και στο 1,0731 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 115,893 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,2170 δολάρια.

Η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό ρεκόρ καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Έναντι του δολαρίου υποχώρησε έως τις 3,88 λίρες και έναντι του ευρώ υποχώρησε στις 4,10 λίρες.

To τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου το 2016, ενώ από τις αρχές του 2017 υποχωρεί κατά 9%.

Παράλληλα, η μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, αποτελεί μέρος των συνεπειών της αλλαγής στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (αύξηση επιτοκίων) καθώς η αναχρηματοδότηση των δολαριακών δανείων τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες επενδύσεις στη χώρα έχει οδηγήσει σε μεγάλη "φυγή” κεφαλαίων.

Και κατά συνέπεια σε δραματική διολίσθηση της λίρας την οποία η υπό την καθοδήγηση Ερντογάν, Κεντρική Τράπεζα, αποδίδει σε διεθνή... χειραγώγηση.

Όπως γράφει το capital.gr τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά γεγονότα έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης στον τουρισμό και στο ήδη κατακόρυφα αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι τεράστιες δαπάνες λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο στην Συρία και το Β. Ιράκ έχουν σχεδόν διαλύσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τα παραπάνω στις Βρυξέλλες και ειδικά στην Κομισιόν δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οτι "η Τουρκία χρειάζεται τα χρήματα της Ε.Ε.” και για τον λόγο αυτό εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ακόμα και για τις συνομιλίες στη Γενεύη, παρ' ό,τι θεωρούν πως η διάρκειά τους είναι κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί και να προβλεφθεί...

Το παρασκήνιο πάντως στη Γενεύη είναι τεράστιο αφού μετά την ηχηρή απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, Άγκυρα και Ακιντζί δεν δέχονται να δεσμευτούν ούτε στους χάρτες του Εδαφικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή