Guardian: «Πόλεμος» λέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - Φόβοι για ατύχημα στο Αιγαίο
Ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνει τους αναλυτές στα θέματα εθνικής άμυνας να θεωρούν ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο είναι μεγάλος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian.
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ
Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει την αδυναμία ΕΕ και ΝΑΤΟ να διαχειριστούν μια κρίση εάν συμβεί, αλλά και την απουσία -μέχρι στιγμής- ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού ασφάλειας στην Ουάσινγκτον, που λειτουργεί συνήθως πυροσβεστικά σε τέτοιες καταστάσεις.
Η διαμάχη εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει ο Guardian, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς «ναζί» εάν εκείνοι συνεχίσουν να τον χαρακτηρίζουν ως «δικτάτορα», δηλώσεις που όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, έγιναν λίγες ώρες μετά το σχόλιο του Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν, εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Παρότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι δύο γείτονες συγκρούστηκαν για το ζήτημα της Κύπρου το 1974 και για το περιστατικό στα Ίμια το 1996, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται επίσης δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος εξέφρασε τον φόβο για «θερμό επεισόδιο» από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα.
Σημειώνει, δε, ότι η ασταθής συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό έχει εντείνει την πίεση.
Με τη ρητορική που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ενδεχόμενη περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα σημάνει καταστροφή, εάν προκύψει μία κρίση.
Αλλά οι χειρότερες εντάσεις σημειώνονται στο Αιγαίο μαζί μ’ έναν κλιμακούμενο πόλεμο λέξεων. Μετά την ένταση για τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο -ένα αδιέξοδο που επιτάθηκε όταν το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους- η εχθρότητα μετράται σε σχεδόν καθημερινές αερομαχίες μεταξύ οπλισμένων μαχητικών και εισβολές τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε ελληνικά ύδατα, σημειώνει ο Guardian.
Διπλωμάτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας εκφράζουν φόβους για ένα ατύχημα σε μια περίοδο που έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι τέθηκαν στο περιθώριο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
«Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς δεν έγκειται τόσο για ένα εκ προθέσεως περιστατικό, αλλά για ένα ατύχημα που θα βγάλει την κατάσταση εκτός ελέγχου», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Θάνος Ντόκος, από το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί τις ψήφους των εθνικιστών αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί το τράβηξε ακόμη παραπέρα «ισχυριζόμενος ότι αρκετά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή και αντέδρασε οργισμένα όταν ο Καμμένος επισκέφθηκε τις Οινούσσες».
Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «αγαπάει τους Έλληνες» στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, δεν έχει μειώσει τους φόβους κατά πόσο σε ενδεχόμενο χάος, η Αθήνα θα μπορούσε να στηριχτεί στην Ουάσινγκτον.