Το απόγευμα ξεκινά η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Από το γεωτρύπανο της εταιρείας Noble στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων...
2'

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει να τρυπά το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

Ανέφερε ότι η διαδικασία της γεώτρησης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις μήνες, αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν και πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται ανάγκη επιπλέον γεώτρησης.

Ερωτηθείς στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται για διαλέξεις, για το "πράσινο φως" που δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές στη Delek, για να εξαγοράσει από τη Noble Energy το 30% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο «12» και κατά πόσο υπάρχει ανάλογο αίτημα ενώπιον των κυπριακών Αρχών, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η Noble ζήτησε κάτι τέτοιο και αξιολογείται από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή προς τον υπουργό Εμπορίου.

Όπως είπε, την άδεια αυτή την δίνει το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του υπουργού Εμπορίου, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπήρξε κατάληξη, αφού αξιολογούνται η τεχνική κατάρτιση, η οικονομική κατάρτιση και η εμπειρογνωμοσύνη που έχουν.

Εξέλιξη-σταθμό,που διαμορφώνει νέα δεδομένα για τη στρατηγική και ενεργειακή αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου την έναρξη εργασιών για διενέργεια γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Ομήρου, είπε ότι η εξέλιξη αυτή «διαμορφώνει νέα δεδομένα για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και «αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους» για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, τόσο στρατηγικά, όσο και ενεργειακά.

«Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της, μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση, ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, σημείωσε ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας στερούνται οποιασδήποτε θεμελίωσης από άποψη Διεθνούς Δικαίου, καθώς, ενώ αρνείται επίμονα να κυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει και τους πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με κινδύνους πρόκλησης κλυδωνισμών για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.