Τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο

Σε μικρή απόσταση από αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών πέταξαν δύο τουρκικά μαχητικά...

Τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο
2'

Σε μικρή απόσταση από αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών πέταξαν δύο τουρκικά μαχητικά, που παραβίασαν σήμερα τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Τα τουρκικά μαχητικά, ωστόσο, δεν παρενόχλησαν το κυπριακό αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε πτήση με προορισμό το Λονδίνο.

Ο Κυριάκος Κυριάκου, προϊστάμενος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε οπτική επαφή με τα τουρκικά μαχητικά, μετά από ειδοποίηση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η ασφάλεια της πτήσης όμως δεν τέθηκε ποτέ σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

«Σχετικά με πληροφορίες ότι παρενοχλήθηκε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών στον κυπριακό εναέριο χώρο καθιστούμε σαφές ότι δεν παρενοχλήθηκε», τόνισε.

Το περιστατικό αποτελεί απόδειξη ότι οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο νεύρων με στόχο να μετρήσουν την υπομονή και τις αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι τα τουρκικά μαχητικά πέραν των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου και των κανόνων του FIR, χθες παραβίασαν επανειλημμένα και περιοχές δεσμευμένες από τις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν η προκλητική πλέον και για τις ΗΠΑ, παρουσία τους στην πρωινή πτήση ελικοπτέρου της Νoble Εnergy, από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα γεώτρησης "Νoble Ηomer Ferrington", όπως και στην πτήση επιστροφή της.

Το συμβάν έγινε πάνω από διεθνή ύδατα, ενώ τα τουρκικά ελικόπτερα απομακρύνθηκαν σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρων από την πλατφόρμα. Στο αμερικανικού νηολογίου ελικόπτερο, επέβαινε διμελές πλήρωμα, ένας Αμερικανός και ένας Ισραηλινός, όπως και πέντε επιβάτες αμερικανικής υπηκοότητας, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας.

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου έχει λάβει αυξημένα μέτρα για όσο καιρό θα συνεχιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις και ασκήσεις, με επάνδρωση των φυλακίων και μειώνοντας τις εξόδους των στρατιωτών. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα στις μονάδες άμεσης επέμβασης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή