Επικίνδυνα παιχνίδια στην Κύπρο: Όλα τα κανόνια γύρω από την ΑΟΖ

Συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται υπό το βλέμμα των ξένων δυνάμεων, που έχουν γυρίσει την πλάτη στον Ερντογάν.
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Κύπρο: Όλα τα κανόνια γύρω από την ΑΟΖ
4'

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο – Κίνδυνος θερμού επεισοδίου αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και τις απειλές – Όλοι οι στόλοι γύρω από το νησί της Αφροδίτης

Στο οικόπεδο 11 της κυπριακή ΑΟΖ διεξάγεται ένας σύγχρονος ψυχρός πόλεμος! Συνολικά 7 χώρες έχουν στείλει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή, με αφορμή την έναρξη γετρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος» από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI. Η Ελλάδα έχει στείλει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», το Ισραήλ 2 πανίσχυρες φρεγάτες, η Γαλλία 3 πολεμικά πλοία, η Αμερική το Αεροπλανοφόρο «George Bush» και φυσικά η Κύπρος ό,τι διαθέτει σε ναυτική ισχύ. Στο σημείο βρίσκεται και το πλοίο -φύλακας, το υπό βρετανική σημαία “TROMS HERA” που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ' όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.

Το πλοίο West Capella, που φέρει το γεωτρύπανο, έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αφού έκανε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι πλέον έτοιμο να ρίξει το τρυπάνι στο βυθό και να ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Η περιοχή στη λεκάνη της Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες εμπλοκής.

Τουρκική φρεγάτα «απείλησε» το “West Capella”

Η χρονική συγκυρία όλων αυτών των ζητημάτων και των διπλωματικών αναλύσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού την ίδια περίοδο επιχειρείται και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Τυχαίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει στην Κύπρο 11 κούτες με το πρώτο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου».

Όπως λένε οι Τούρκοι με μια άκρως απειλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα απαντήσουν κατάλληλα στις δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώτη κίνηση μάλιστα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιουλίου 2017, όταν η τουρκική φρεγάτα "Γκιοκτσέαντα" (Ίμβρος) αλλάζοντας ρότα, έβαλε πλώρη προς την Πάφο, σημαίνοντας συναγερμό τόσο σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Η απάντηση της κυπριακή ακτοφυλακής ήταν άμεση. Μέσω ασυρμάτου έστειλε μήνυμα στο τουρκικό πολεμικό σκάφος να μην πλησιάσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα πλησίασε αρκετά το “West Capella” με αποτέλεσμα την επέμβαση της ελληνοκυπριακής ακτοφυλακής. «Μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη», ήταν το σαφές μήνυμα στην πρόκληση των Τούρκων.

Ονειρεύονται «απόβαση» στη Μόρφου οι Τούρκοι

Είναι προφανές πως η έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και η στήριξη αυτών από τις «μεγάλες» δυνάμεις έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν διεμήνυσε πως θα ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Μόρφου, στη βορειοδυτική Κύπρο.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου», δήλωσε ο «υπουργός ενέργειας» Σουνάτ Ατούν στην εφημερίδα Μιλλιέτ, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.

Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο σε αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.

«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν», ανέφερε.

Κινήσεις αντιπερισπασμού από το «Μπαρμπαρός»

Προς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνουν τώρα οι Τούρκοι το Μπαρμπαρός, δείχνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να κάνει αισθητές τις προκλήσεις της.

Αρχικά το σεισμογραφικό έβαλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ρότα για το Αιγαίο με κατύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφικά στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την Μόρφου. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση προς το τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Το απόγευμα του Σαββάτου διέρρευσε η πληροφορία ότι τελικά το Μπαρμπαρός φεύγει από τα κυπριακά ύδατα και κατευθύνεται και πάλι προς την Τουρκία.

Παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργεί συστηματικά η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα μετά το αδιέξοδο στο Κραν-Μοντανά, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί την ψυχραιμία της και δεν παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απάντησε σε αντίστοιχη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνοντας: «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου».

Σχετικές ειδήσεις