«Ξέφυγαν» οι Τούρκοι: Αγνοούν τις ΗΠΑ για Πατριάρχη, Αγία Σοφία και Σχολή Χάλκης

Τουρκία | Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Καταπέλτης» αναδεικνύεται για την Άγκυρα έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται ότι η Ουάσινγκτον έχει ασκήσει επανειλημμένως πιέσεις στην Τουρκία, για τον σεβασμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Αγίας Σοφίας αλλά και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, με το καθεστώς Ερντογάν να αγνοεί, όμως, επιδεικτικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
4'

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - «ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ» ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ DE FACTO ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το mignatiou.com, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν “οικουμενικός”, αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».

Γίνεται αντιληπτό, ότι οι Τούρκοι δεν σέβονται τίποτα, ανεβάζοντας διαρκώς τον πήχη των προκλήσεων, κινούμενοι εκτός πλαισίου και αμφισβητώντας με τρόπο απαράδεκτο ό,τι άπτεται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η έκθεση αναφέρει ότι «η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλέγονται πατριάρχες, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου Πατριάρχη».

Η αμερικανική έκθεση σημειώνει επίσης: «Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των Εβραϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες, αν και ομόλογοί τους από το εξωτερικό είχαν αναλάβει άτυπες ηγετικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις».

«Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η έκθεση, «έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι: «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Νέο «παράληρημα» Τσαβούσογλου

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλεί και πάλι με νέες δηλώσεις του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σημειώνοντας πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο», ενώ προσθέτει ότι «η Άγκυρα επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε προκλητικό τόνο, ο κ. Τσαβούσογλου, επανεγείρει ζήτημα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε, «οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, και σημείωσε πως οι συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών».

Προσθέτει δε: «Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Και καταλήγει: «Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη. Παράλληλα με τις εξαγγελίες αυτές, οι απόψεις μας διατυπώνονται σε κάθε επίπεδο προς τις ελληνικές αρχές, ενώ διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών διαβήματα διαμαρτυρίας με σκοπό να καταγραφεί και γραπτώς η στάση μας».

Σχετικές ειδήσεις