Ραγδαίες εξελίξεις: Ποια ονόματα «παίζουν» για τα Σκόπια

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι - Ποιο θα έφερνε ελληνοτουρκικές ρήξεις
3'

Εξετάζοντας το γεωπολιτικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται από τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης, εστιάζει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε άρθρο του για το slpress.gr, μεταξύ άλλων, αφού δίνει τις πιθανές ονομασίες, διερευνά ποια από αυτές θα ευνοούσε την Ελλάδα, και ποια θα οδηγήσει σε ελληνοσκοπιανές αντιπαραθέσεις.

Ο καθηγητής επισημαίνει το γεγονός, ότι στο ίδιο θέμα της ονομασίας εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία σε μία περίπτωση θα είχε την δυνατότητα να δράσει «αποσταθεροποιητικά στο εσωτερικό της Ελλάδας και πρωτίστως εις την Δυτική θράκη» αλλά ακόμα περισσότερο «να οδηγήσει ακόμα και σε θερμές ρήξεις».

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου του κ. Μάζη που αναφέρεται στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

Ο παράγοντας Σκόπια

Η δευτέρα ομάς αφορά τη διαχείρηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον του αλβαο-ισλαμιστικού εθνικισμού σε συνδιασμό με το ζήτημα της ονομασίας της FYROM. Ονομασία του τύπου «Upper Macedonia» θα επιτρέψει την άμεση και κεραυνοβόλο αλυτρωτική διεκδίκηση απόπλευράς Σκοπίων «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας», η οποία θα οδηγήσει σε ελληνοσκοπιανές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Και αυτό διότι το «Upper Macedonia» δεν τις αποκλείει κατ΄ουδεναν τρόπο.

Εκεί θα δοθούν πάμπολες δυνατότητες για παρεμβάσεις πάσης φύσεως από πλευράς Άγκυρας. Για το σκοπό αυτόν, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει – μεταξύ άλλων εργαλείων – και το δίκτυο των υπό του Κατάρ χρηματοδοτούμενων Αδελφών Μουσουλμάνων – για covert operations (συγκεκαλυμένες επιχειρήσεις) αποσταθεροποιήσεως στο εσωτερικό της Ελλάδας και πρωτίστως εις την Δυτική Θράκη όπου διατηρεί μέσω του Τούρκικου Προξενείου, ισχυρό δίκτυο αναλόγου ιδεολογικής ταυτότητας.

Μια ανάλογη εξέλιξη θα εντείνει έτι περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και θα οδηγήσει ακόμα και σε θερμές ρήξεις οι οποίες θα τύχουν εκμεταλλεύσεως από εξωΝΑΤΟικούς παράγοντες. Με τα μέτωπα της Β. Κορέας, Της Συρίας, του Ιράν, της Βενεζουέλας και του Κουρδιστάν, ανοικτά θα συνέφερε το ΝΑΤΟ μια τετοιου είδους αναταραχή στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας;

«Κεντροβαλκανική Δημοκρατία»

Ονομασία της FYROM η οποία δεν θα προσβάλει φαντασιακές ή πραγματικές εθνικές ταυτότητες ούτε του αλβανικού, αλλά ούτε του σλαυίτικου στοιχείου και η οποία θα προσδιοριζει αυτονόμως και άνευ εθνικιστικών συνειρμών την περιοχή της FYROM, εμφανίζεται σε πολλούς προβληματιζόμενους κύκλους της Δύσεως ως η καταλληλοτέρα. Μια τέτοια ονομασία μπορεί να είναι η «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία» (Republigue centrobalkane Republigue).

Η ονομασία αυτή επιτρέπει την διατήρηση των ταυτοτικών πολιτισμικών στοιχείων των συνιστωσών εθνοτήτων και ορίζει γεωγραφικώς το νέο Κράτος. Επιπλέον το προηγούμενον υπάρχι στο διεθνολογικό συνειδητόμετην ονομασία της Republigue centrafricaine(fr), Central African Republic (en).Επίσης, επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να μνημονεύσει στον κατάλογο των επιρροών του, τα Βαλκάνια.

Η ονομασία «Upper Macedonia» θέτει ακόμη ένα ζήτημα, αυτή τη φορά για τη Σερβία. Διότι ποιός θα μας ορίσει που τελειώνει βορείως, η Upper Macedonia; Μήπως συπεριλαμβάνει και την κοιλάδα του Πρέσοβο; Διότι εάν το αλβανικόστοιχείο, το οποίο στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση στα Σκόπια λάβει το φανταστικό εθνοτικό «μακεδονικό» χαρακτηριστικό, και εφόσον η παρουσία του είναι έντονη στην κοιλάδα του Πρέσεβο, τι θα το εμπόδιζε να τη διεκδικήσει από τη Σερβία με τα ίδια εργαλεία (Τουρκία,UCK, τζιχαντιστές μαχητές): Πως θα το αντιμετώπιζε αυτό η Ρωσία, και τι θα σήμαινε για την ασφάλεια και την σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

Συμπερασματικώς, λαμβανομένων των ανωτέρω υπόψιν, ειναι εύλογον ότι η ελληνική πρότασις για την ονομασία είναι η ανωτέρω. Πιθανές άλλες συνιστούν σοβαρούς άμεσους και μελλοντικούς θερμούς και αποσταθεροποιητικούς κινδύνους για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και κυρίως για τους πόλους διεθνούς ισχύος της Μόσχας και της Ουάσιγγκτον.

Πηγή: pentapostagma.gr

Σχετικές ειδήσεις