Αυτό είναι το νέο μαχητικό της Ελλάδας: Βίντεο από το πιλοτήριο του F-16V
Δείτε τα χαρακτηριστικά του νέου αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας
Θέμα χρόνου είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 για την Ελλάδα, σε νέας γενιάς F-16V από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin Aeronautics, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ντένης Πλέσσας.
Όπως σημειώνει ο κύριος Πλέσσας, το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών, βρέθηκε στο στάδιο της μελέτης τα τελευταία οκτώ χρόνια «δεδομένου ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι σε θέση να αξιολογήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την επιχειρησιακή δυνατότητα που θα προσφέρει το πρόγραμμα στις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Αυτό που επιδιώκει η Πολεμική Αεροπορία είναι να διαθέτει η Ελλάδα ένα αεροσκάφος με την ίδια διαμόρφωση, τα ίδια χαρακτηριστικά, όλους τους αισθητήρες ενσωματωμένους καθώς και όλα τα διαθέσιμα όπλα», εξηγεί ο κύριος Πλέσσας.
Ήδη η Πολεμική Αεροπορία με την έγκριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει στείλει στην αμερικανική κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες, το επίσημο έγγραφο-αίτημα (Letter of Request).
«Αυτό που ζητάει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο έγγραφο, είναι να ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία αναβάθμισης των F-16», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin.
Σύμφωνα με τον κύριο Πλέσσα, πιθανότατα τον Οκτώβριο θα αποσταλεί η απάντηση προς την ελληνική κυβέρνηση με τη μορφή LΟA (Letter of Offer and Acceptance), το οποίο θα αξιολογηθεί και οι ελληνικές αρχές θα κινηθούν ανάλογα.
Η νέα γενιά θα δίνει τη δυνατότητα στον πιλότο να αξιολογεί καλύτερα την κατάσταση, λαμβάνοντας αποφάσεις νωρίτερα και γρηγορότερα.
Tα κυριότερα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
-Νέες οθόνες που προσφέρουν καλύτερη γνώση της μάχης
-Υπολογιστές που διαχειρίζονται και επεξεργάζονται τα στοιχεία της μάχης
-Λογισμικό που διαχειρίζεται όλους τους αισθητήρες
-Συνεχίζει να πετάει με τις ίδιες ταχύτητες και την ίδια ευελιξία
-Δυνατότητα πτήσης για περισσότερη ώρα λόγω των σύμμορφων δεξαμενών καυσίμων
-Καλύτερη επικοινωνία μέσω του Link 16 (σύστημα στρατιωτικής ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τα κράτη)
-Αναβαθμισμένος οπλικός εξοπλισμός
Το στοιχείο που διαφοροποιεί την επόμενη γενιά F-16 είναι το νέας γενιάς ραντάρ με κύρια χαρακτηριστικά του:
-Μεγαλύτερη περιοχή εντοπισμού
-Πολλαπλό πεδίο στόχευσης
-Χάρτης ραντάρ υψηλής ανάλυσης (SAR)
-Σύνθετες λειτουργίες air to air και air to surface για βελτιωμένη συνειδητοποίηση της κατάστασης και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα
-Μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαθεσιμότητα του συστήματος (3-5 φορές πάνω από παλαιότερα ραντάρ MSCAN)
-Το σύστημα Auto GCAS
Καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του πιλότου και του αεροσκάφους είναι το σύστημα Auto GCAS. Το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχει μέσα από μία ψηφιακή βάση δεδομένων το ύψος του αεροσκάφους σε σχέση με το έδαφος, υπολογίζοντας ακριβώς τη θέση του πάνω από αυτό. Εάν το λογισμικό αισθάνεται ότι το αεροσκάφος βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το έδαφος, δίνει αυτόματα εντολή για να επανακτήσει την πορεία του.
Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες το Auto GCAS θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του χειριστή, από την απώλεια συνείδησης (G-LOC), η οποία προκαλείται από την αποσυμπίεση και υποξία του θαλάμου διακυβέρνησης.
Το λογισμικό GCAS διαθέτει πιλοτικό ενεργοποιημένο σύστημα ανάκτησης (PARS).
Ο προσομοιωτής παρουσιάζεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της διεθνούς διοργάνωσης επίδειξης μαχητικών αεροσκαφών, Athens Flying Week, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr