«Αν βρείτε πετρέλαιο θα βγάλουμε και εμείς»

Η τουρκική πλευρά «δεν θα εμποδίσει την ελληνοκυπριακή, αν αυτή βρει πετρέλαιο, αλλά θα πάει και αυτή εκεί να βγάλει πετρέλαιο»...
2'

Η τουρκική πλευρά «δεν θα εμποδίσει την ελληνοκυπριακή, αν αυτή βρει πετρέλαιο, αλλά θα πάει και αυτή εκεί να βγάλει πετρέλαιο», δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχόμενων Χουσεΐν Όζγκιουργκιον.


Ο Όζγκιουργκιον τόνισε ότι η "συμφωνία" που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τα κατεχόμενα "προβλέπει μόνο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα χρειαστεί νέα συμφωνία".


Ταυτόχρονα στο σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ζαμάν", ο Όζγκιουργκιουν φαίνεται να είπε ακόμα ότι η "συμφωνία δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί, αλλά το ότι δεν περιλαμβάνεται όλο το νησί δεν σχετίζεται με αξιώσεις δικαιωμάτων και κυριαρχίας, αλλά με το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου".


Η Κύπρος από την πλευρά της κατάγγειλε με επιστολή της στο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες για αέριο στην ΑΟΖ.


Στην επιστολή η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει λύπη διότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτόξευσε απειλές, ακόμη και από το βήμα της ενικής Συνέλευσης, σημειώνοντας ότι «η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και η απαξίωσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ένταση και απειλούν την πρόκληση κρίσης» και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άσκηση του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου να αποτελεί αιτία πρόκλησης έντασης.


Εκτός από αυτό το έγγραφο, από τις 16 Σεπτεμβρίου, έχουν επιδοθεί τουλάχιστον δύο επιστολές του Κυπρίου αντιπροσώπου στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, αναφορικά με τις τουρκικές απειλές και τις παραβιάσεις της Τουρκίας.