Κοτζιάς: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη η διασπορά πυρηνικών όπλων

Τη σημασία της διπλωματίας, ως του μοναδικού εργαλείου το οποίο μπορεί να επιφέρει μία εποικοδομητική και διαρκή λύση χωρίς να διαταράξει τις ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών για το ζήτημα που διεξήχθη στο Βανκούβερ.
2'

Tο κύριο μήνυμα της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Καναδά, κ.κ. Τίλερσον και Φρήλαντ, και με συμμετοχή μικρού αριθμού κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ήταν η ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, κάτι που υπογράμμισαν όλοι οι συμμετέχοντες.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ αλλά και η κοινωνία των πολιτών και των ακαδημαϊκών θα μπορούσαν να συμβάλλουν εποικοδομητικά για την επίτευξη του στόχου της επαναφοράς της διπλωματίας στο προσκήνιο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένα κράτη που παρέχουν στη Βόρεια Κορέα τεχνική υποστήριξη, τεχνογνωσία και μέσα συναφή με το πυρηνικό της πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι η διασπορά πυρηνικών όπλων αποτελεί διαρκή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Τέλος, με αφορμή τις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας και τη διαφαινόμενη συμμετοχή της Β. Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Ν. Κορέα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων ως χρήσιμου εργαλείου ειρήνης για όλες τις πλευρές.

Στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Κόνο (Taro Kono). Η συνάντηση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η 120ή επέτειος φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας το 2019, καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο το 2020. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις