Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Αυτό είναι το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι
Σύνθετη ονομασία, σε σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε σήμερα Τρίτη (30/01) στην Αθήνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα για το θέμα του ονόματος και είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι καλή τη πίστη μπορούμε να οδηγηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση, τα άλλα τα αφήνω σε όσους θέλουν να κάνουν απλώς κριτική».
Όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, «συζητήσαμε σχετικά με το τι μπορούμε να υιοθετήσουμε και πού έχουμε ενδοιασμούς σε σχέση με τις προτάσεις του κι εκεί του πρότεινα εναλλακτικές».
Από την πλευρά του, ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».
«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι
Ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε ξεκαθαρίσει πως η πρόταση της Ελλάδας περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, σε σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο.
Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.
Τα ονόματα που πρότεινε είναι τα ακόλουθα:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για μία ακόμα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των σημερινών συνομιλιών.
Η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά προτείνει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), με την Ελλάδα να εκφράζει ενστάσεις και να αντιπροτείνει την ονομασία Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς προκρίνεται η τρίτη λύση, το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες. Η Ελλάδα ωστόσο απαίτησε επίσης η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα. Φέρεται μάλιστα να πέτυχε η ονομασία να είναι αμετάφραστη. Αυτή είναι και η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών.
Το «αγκάθι» στις συνομιλίες παραμένει η αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων και στα αλυτρωτικά άρθρα που εμπεριέχει. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αλλάξει το σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου.
Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ο δρόμος για επίλυση του Σκοπιανού είναι μακρύς και μέχρι τον Ιούνιο θα παιχτούν πολλά… επεισόδια μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, αν βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες.
Μπορεί άλλωστε τα διάφορα ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι ή να διαρρέονται με στόχο να «καούν».