Σκοπιανό: Έτοιμη η ελληνική πρόταση για το όνομα των Σκοπίων (vid)
Ποιο είναι το όνομα που φέρεται να προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση – Η «κόκκινη γραμμή» στον αλυτρωτισμό και ο ρόλος των συλλαλητηρίων
Σύμφωνα με τον Alpha, η ελληνική πρόταση θα είναι ένα κείμενο – βάση για τη διαπραγμάτευση των δύο χωρών, αλλά και για μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, και θα εμπεριέχει τα εξής ζητήματα:
- Την επίλυση του ονοματολογικού
- Το τέλος των αλυτρωτικών διατάξεων του σκοπιανού Συντάγματος
- Τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη σε επίπεδο διμερών σχέσεων
Όπως επιβεβαίωσε, εξάλλου, σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η συμφωνία αυτή θα είναι δεσμευτική από όλα τα μέρη και τυχόν παραβίασή της θα έχει επισύρει συνέπειες, ήτοι το δικαίωμα του αντισυμβαλλόμενου να εγείρει αντίμετρα σε βάρους εκείνου που δεν τηρεί το γράμμα της.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση κινείται κατά γράμμα στο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει πριν από μία εβδομάδα ο κ. Κοτζιάς, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, ο κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα, πάντα, με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς, αφού καταθέσει την ελληνική πρόταση, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Σημειώνεται πως τα Σκόπια παρενέβησαν τη Δευτέρα (05/02) στο ζήτημα των συλλαλητηρίων που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να μην επηρεαστεί απ’ αυτά και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση
Δείτε τo βίντεο (πηγή: Alpha)
Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές πως η πρόταση της Ελλάδας περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, σε σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο.
Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά προτείνει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), με την Ελλάδα να εκφράζει ενστάσεις και να αντιπροτείνει την ονομασία Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).
Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς προκρίνεται η τρίτη λύση, το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες. Η Ελλάδα ωστόσο απαίτησε επίσης η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα. Φέρεται μάλιστα να πέτυχε η ονομασία να είναι αμετάφραστη. Αυτή είναι και η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών.
Το «αγκάθι» στις συνομιλίες παραμένει η αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων και στα αλυτρωτικά άρθρα που εμπεριέχει. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αλλάξει το σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου.
Ποιος «μπλοφάρει»;
Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες για το όνομα των Σκοπίων που ελέγχονται για την εγκυρότητά τους.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί καθώς, πολλά από αυτά αποτελούν «μπλόφες» που εξυπηρετούν συμφέροντα, κομματικά, πολιτικά και λιγότερο διπλωματικά.
Έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ορισμένα από αυτά τα ονόματα διαρρέονται με σκοπό να «καούν» ή για να «κόψουν» αντιδράσεις οι εμπνευστές τους.
Το «GornaMakedonja» ακούστηκε ως επικρατέστερο όνομα τις τελευταίες ώρες.
Μην εκπλαγείτε, όμως, αν τις επόμενες ημέρες «εξαφανιστεί» από τις ατζέντες των διαπραγματευτών.