«Βόμβα»: Ο Αλβανός πρόεδρος αμφισβητεί τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα

Τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει με την προκλητική στάση της την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» σκηνικό, ο πρόεδρος της γειτονικής Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων, μπλοκάροντας τη διαπραγμάτευση Αθήνας - Τιράνων, για τα θαλάσσια σύνορα.
2'

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, ο κ. Μέτα αρνήθηκε την Τρίτη (20/02) να δώσει άδεια, ώστε να συνεχιστούν περαιτέρω οι διμερείς συνομιλίες, προβάλλοντας ως δικαιολογία κάποιες απαιτήσεις της Αλβανίας για καθαρά διαδικαστικά θέματα επί της διαπραγμάτευσης.

«Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τς οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση», είπε ο κ. Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Ο σκοπός του προέδρου δεν ήταν και δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριου του 2017 στην Κρήτη, κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Είναι προφανές πως η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί δυσχέρειες σε επίπεδο διμερών σχέσεων.

Ωστόσο φαίνεται πως η στάση του κ. Μέτα καταδεικνύει μια ανάγκη απάντησης στον αντιπολιτευτικό λόγο του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος πριν από μέρες είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, για το θέμα αυτό.

Οι δύο άξονες της διαπραγμάτευσης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες καλύπτονται από πέπλο άκρας μυστικότητας, αλλά από τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι κινούνται σε δύο γραμμές.

Η πρώτη γραμμή είναι ότι η Αθήνα συμφώνησε να δεχθεί αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2009 και να προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να αλλάξει η οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας είναι ότι τα Τίρανα είχαν μάλλον αδικηθεί από την προηγούμενη συμφωνία.

Η δεύτερη γραμμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Κινητήριος δύναμη πίσω από την επαναδιαπραγμάτευση είναι ότι μια «νέα» συμφωνία είναι καλύτερη από μια ανενεργή συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε εδώ περισσότερα εθνικά θέματα από το Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις