Δήλωση - «βόμβα» Ζάεφ: Αρνείται αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια

Ζόραν Ζάεφ | Σκοπιανό: «Λάδι στη φωτιά» της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας έριξε την Παρασκευή (23/02) ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας την άρνησή του να προβεί η σκοπιανή κυβέρνηση σε αλλαγή του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά τις αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν σε αυτό.
5'

«ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΛΥΣΗ - ΕΞΠΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Insight και ερωτηθείς, ειδικότερα εάν είναι πιθανή η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση».

Επί της ουσίας, ο κ. Ζάεφ δείχνει με τη στάση του πως τα Σκόπια θα αρκεστούν απλώς σε αλλαγές ονομάτων για δρόμους και αεροδρόμια, αλλά για τις αλυτρωτικές «κορώνες» που είχαν εγγραφεί στο σκοπιανό Σύνταγμα ούτε λόγος!

Κατά τα λοιπά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ευχή και επιθυμία όχι μόνο δική μου, αλλά και όσων από εμάς έχουμε εμπλακεί στην διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση της διαμάχης για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου».

Προφανώς, ο κ. Ζάεφ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δηλώσεις που είχε κάνει την Πέμπτη (22/02) ο Επίτροπος Διέυρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν θετικά την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τα Σκόπια, αλλά και για την Αλβανία, έστω κι αν υπάρχουν σοβαρά ανεπίλυτα ζητήματα των δύο χωρών με την Ελλάδα, όπως το ονοματολογικό και τα θαλασσια σύνορα αντίστοιχα.

Διαβάστε σχετικά:

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ζόραν Ζάεφ είπε: «Είμαι πεπεισμένος πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση».

Για το Νίκο Κοτζιά ανέφερε ότι «κάνει κι εκείνος προσπάθεια» και συμπλήρωσε: «Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών».

«Προσωπικά είμαι ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια "παράκαμψη", χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Ζάεφ.

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Μέρκελ για το Σκοπιανό

Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού έγιναν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρώπης των 27 που διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Παρασκευή (23/02/2018), στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση ζήτημα, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία των Σκοπίων στην κατεύθυνση να βρεθεί λύση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η στήριξη προς την Ελλάδα είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η κ. Μέρκελ όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη συνέχεια, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Και οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί, όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Επίσης, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο προσφυγικό. Ανάμεσα στα σημεία της συμφωνίας είναι η παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και σε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Η Ελλάδα χώρα-κλειδί για την Ε.Ε στα Βαλκάνια

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες. Όπως επισήμανε η κ. Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Αλβανία και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν επίσης με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι και θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, οι κύριοι Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις