Αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: Δικάζονται από τουρκικό δικαστήριο
Στη φυλακή για τέταρτη ημέρα μετά τη σύλληψή τους στον Έβρο – Ο ρόλος του Ερντογάν και η δήλωση του αρχηγού της MIT που θέτει θέμα για τους «8»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι δύο πλευρές βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου.
Στην Ανδριανούπολη ταξιδεύουν οι γονείς τους - Τι ανέφερε το Πεντάγωνο
Μεγάλη είναι η αγωνία των γονέων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι θα βρίσκονται τη Δευτέρα στην Ανδριανούπολη, για να παραστούν στη δίκη των παιδιών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του ανθυπολοχαγού έφτασαν από την Καστοριά όπου μένουν στην Ορεστιάδα και συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠ.ΟΠ. λοχία που είναι απ’ την Ορεστιάδα, προκειμένου να ρυθμίσουν κάποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό Προξενείο της Αδριανούπολης, ώστε να μπορέσουν όχι απλά να βρεθούν στην τουρκική πόλη, αφού αυτό είναι πολύ εύκολο, αλλά να δώσουν το «παρών» και στην δικαστική αίθουσα.
Εν τω μεταξύ, οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, παραβρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (04/03) στην παράκληση για τα δύο παληκάρια που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Παναγίας στο προάστιο της Κλεισσούς Ορεστιάδας, μαζί με συγγενείς, γνωστούς και φίλους, οι οποίοι όλοι μαζί προσευχήθηκαν για τους δυο στρατιωτικούς μας, ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η περιπέτεια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής ΄Άμυνας, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές μεταφέρθηκαν από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Αυτό έγινε, για να παρουσιαστούν οι δύο στρατιωτικοί με πολιτική ενδυμασία στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.
Τι θα κάνει ο Ερντογάν
Η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας και βεβαίως του Ταγίπ Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνώμη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη ημέρα της δίκης. Και αυτό γιατί την Δευτέρα επιστρέφει στην Τουρκία από την Αφρική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κανείς δεν αποκλείει με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή.
Στην Άγκυρα έχουν πέσει δύο γραμμές. Αυτή των σκληρών γερακιών που εμφορούνται από ακραίες ιδέες και πιέζουν τον Ερντογάν να είναι άτεγκτος με τους Έλληνες. Και η άλλη, η πιο μετριοπαθής, που συστήνει να μην υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στο ζήτημα και να λυθεί, όπως λύνονται τέτοια χαμηλής έντασης επεισόδια στη μεθόριο.
Με ποιες κατηγορίες βαρύνονται οι δύο στρατιωτικοί
Η μόνη «σίγουρη» κατηγορία που αποδίδεται στους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η «είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι κατηγορούνται και για «απόπειρα κατασκοπείας», όπως επιμένουν να αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που προέρχονται από τις τουρκικές εφημερίδες, ήθελε να προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, όμως ο δικαστής άφησε μόνο την παραβίαση στρατιωτικής ζώνης. Ωστόσο διέταξε την προφυλάκισή τους με την υποψία διαφυγής. Πάντως, το ποιες κατηγορίες θα τους αποδοθούν τελικά, θα φανεί τη Δευτέρα.
Δύο εκδοχές για την έκβαση της υπόθεσης
Αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα, θα επεκτείνουν το κατηγορητήριο εναντίον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της κράτησής τους στην Τουρκία.
Μάλιστα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά πιθανό οι δύο στρατιωτικοί να «εγκλωβιστούν» στην Τουρκία για πολλές εβδομάδες, καθώς θα οριστεί τακτική δικάσιμος για όσα τους αποδίδονται, η οποία όμως είναι δεδομένο ότι θα καθυστερήσει αρκετά.
Αυτό είναι το ένα σενάριο για την τύχη του ανθυπολοχαγού και του λοχία, το οποίο πολλοί μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να συνδεθεί με κάποιον τρόπο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά επανειλημμένως την έκδοσή τους στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, κινείται και η προκλητική τοποθέτηση του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος με δηλώσεις του την Κυριακή (04/03) επιχείρησε να συσχετίσει το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και είχαν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές, στην Αλεξανδρούπολη.
Με ανάρτηση στο Twitter, o Φιντάν έγραψε τα εξής: «Η Ελλάδα που δεν επιστρέφει τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε τις διεργασίες για την επιστροφή των 2 στρατιωτών που συνελήφθησαν».
Αντίθετα, το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν τη Δευτέρα μόνο για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και άλλα μικρότερα αδικήματα (όπως, π.χ., «υποψία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων), και όχι για κατασκοπεία. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι πιθανότατα θα καταδικαστούν σε κάποιους μήνες φυλάκισης με αναστολή ή θα απελευθερωθούν άμεσα και θα επιστρέψουν στη χώρα μας.
Τι ανέφεραν στις καταθέσεις τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία οι δύο Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για στρατιωτική κατασκοπεία και είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, το οποίο αναφέρει ότι ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης στη κατάθεσή του είπε: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά».
Το πρακτορείο Ντογάν αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από τη στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους. Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία και είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.
«Δεν παραβιάσαμε τα σύνορα σκόπιμα - Νομίζαμε ότι ακολουθούσαμε ίχνη μεταναστών»
Ο Άγγελος Μητρετώδης δια του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε.
«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός .Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», ανέφερε.
«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε επίσης.
Ο Μητρετώδης είπε, μάλιστα, ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσανε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», είπε στην κατάθεσή του.
«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την παράνομη μετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.
O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.
Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της σύλληψής τους
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στη Λαμία – Η απίστευτη κίνηση στρατιωτικού που «πάγωσε» νεαρή γυναίκα