Αυτά τα νησιά θέλουν οι Τούρκοι – Σχεδιάζουν «Ίμια ΙΙ» με απόβαση στο ανατολικό Αιγαίο
Είναι προφανές πλέον πως η Τουρκία σχεδιάζει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο. Οι ενέργειες της στρατιωτικής της ηγεσίας και η προκλητική ρητορική των πολιτικών της επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η Άγκυρα θα κινηθεί δυτικά.
Φαίνεται πως μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία άνοιξε η όρεξη του «σουλτάνου» και των πολεμοχαρών Τούρκων στρατιωτικών.
Ο Ερντογάν, παρά τις απώλειες στη μάχη για την κατάληψη του Αφρίν, νιώθει ισχυρός και επιδιώκει να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην ανατολική Μεσόγειο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις και την ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ ή ακόμα και της προσφάτως φίλης Ρωσίας.
Οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο πολύ επικίνδυνης έντασης από την οποία είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ένα «θερμό» επεισόδιο. Ένα σκηνικό που θα θυμίσει μέρες Ιμίων 1996…
Ο ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο γνωστός για τις εμπρηστικές, ανιστόρητες δηλώσεις του, Κεμάλ Κιλινττζάρογλου, υποστήριξε την Πέμπτη (22/03) πως 156 νησιά και βραχονηδίδες του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικός ο χάρτης που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα” με τα νησιά που έχει βάλει σε «γκρίζα ζώνη» η Τουρκία και ο οποίος περιλαμβάνει από βορά προς νότο:
- Οινούσσες Παναγιά
- Καλόγεροι
- Φούρνοι Θύμαινα
- Αρκιοί
- Αγαθονήσι
- Φαρμακονήσι
- Καλόλιμνος
- Πλάτη
- Κίναρος
- Λεβιθα
- Γυαλί
- Σύρνα
- Διονυσάδες
- Κουφονήσι
- Γαϊδουρονήσι
- Γαύδος
Η κλιμάκωση είναι σαφής και σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν είναι μόνο η ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού την 25η Μαρτίου και το Πάσχα στο Αιγαίο, αλλά και κάποιες κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων των τελευταίων ημερών που στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στην Αθήνα.
Μια τριπλή άσκηση έγινε σε συγκεκριμένα και πολύ ευαίσθητα για την Ελλάδα σημεία. Από 12 ως 16 Μαρτίου οι Τούρκοι έκαναν ασκήσεις απέναντι από τη Σαμοθράκη, απέναντι από τη Χίο και απέναντι από τη Ρόδο. Ειδικά στην περίπτωση της Χίου υπάρχει η τουρκική βάση στον κόλπο της Φώκαιας όπου χτυπάει η καρδιά του αποβατικού στόλου και της περιβόητης ταξιαρχίας πεζοναυτών, μιας ταξιαρχίας που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να απειλεί τα απέναντι ελληνικά νησιά και τις βραχονησίδες.
Μπορεί «ξαφνικά» τα τουρκικά σκάφη να... εξαφανίστηκαν από την περιοχή των Ιμίων και η τουρκική πλευρά να αποφεύγει στο συγκεκριμένο σημείο τις προκλήσεις, ωστόσο, σε σχεδόν καθημερινή βάση υπάρχουν στρατηγικού τύπου κινήσεις (όπως η παραπάνω άσκηση) οι οποίες στέλνουν συγκεκριμένο μήνυμα.
Όπως λέει στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική δεν υπάρχει το εάν, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει μια εμπλοκή.