«Ώρα μηδέν» για το Σκοπιανό: Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά με Νίμιτς και Ντιμιτρόφ
ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ – ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΜΙΤΣ
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους Καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.
Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα, βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.
Εν συνεχεία, θα γίνουν οι τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε επτά ώρες ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και έξι στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.
Σημειώνεται ότι οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν το βράδυ της Πέμπτης (30/03/2018) μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε τρεις ώρες.
Το ζήτημα της γλώσσας και οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», επί τάπητος βρίσκεται και το ζήτημα της γλώσσας της γείτονος. Αν και ο Νικόλα Ντιμιτρόφ επανέλαβε εκ νέου την Πέμπτη (29/03) τα περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας και τη διαφωνία του ως προς το ζήτημα της ενιαίας και αμετάφραστης ονομασίας, ο ίδιος έκανε μια ασυνήθιστη - για τα δεδομένα των Σκοπίων - ειδική αναφορά για τη ρίζα της γλώσσας που μιλούν στη χώρα του.
Είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».
Εξάλλου, στηλίτευσε την ρητορική των προκατόχων του στην άλλοτε κυβέρνηση Γκρούεφσκι και ιδίως τις αλυτρωτικές αναφορές, λέγοντας: «Μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε την ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι "μακεδονική" και εμείς "Μακεδόνες", γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι, όταν με το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια».